Premiats a Tortosa per un robot que controla les canonades

És una creació de l’alumnat del Cicle Superior d’Automatització i Robòtica de l’IES de l’Ebre

24 mayo 2020 14:49 | Actualizado a 27 mayo 2020 16:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’alumnat de Formació Professional de l’Institut de l’Ebre de Tortosa va ser reconegut amb el premi al millor projecte innovador a la primera Mostra d’Impuls a la Formació Professional, que es va dur a terme del 12 al 14 de maig, gràcies a la creació d’un robot. Sota la tutorització de la professora Nuria Bordes, el jovent de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Automatització i Robòtica van crear a Pipa, una màquina dissenyada per controlar la qualitat de canonades d’aigua viatjant pel seu interior.

A motor i guiada remotament a través de la fibra òptica, plaques Arduino i sensors de distància, entre altres elements, Pipa porta incorporat un equip de llums led per il·luminar el seu camí, un recorregut per l’interior de les canonades que al mateix temps grava amb una càmera motoritzada i envia la informació a temps real. Nuria Bordes explicava que «el projecte és obra dels 12 alumnes de la classe de segon curs del Cicle Superior, que han treballat en equips i cada un se n’ha encarregat d’una part, que després hem posat en comú». La professora afegia que durant les classes presencials dedicaven dues hores setmanals a treballar amb el robot, tot i que «la situació ens va agafar desprevinguts i encara queda molt treball per fer, pel qual ja hem posat en marxa algunes modificacions», afirmava.

El projecte Pipa va ser creat amb la col·laboració d’Amiblu Pipe Spain, una empresa ubicada a Camarles que es dedica a la fabricació, subministrament i instal·lació de canonades d’aigua. «Com a centre de formació professional estem en contacte constant amb diverses empreses de la zona, i des d’Amiblu ens van comunicar la necessitat d’un aparell per controlar les seves instal·lacions», deia Bordes. Al mateix temps, segons confirmava la docent, a l’Institut ja estaven treballant amb vehicles radiocontrol amb plaques Arduino, el que va derivar en el projecte que ara anomenen Pipa.

«Pipa és la feminització de la paraula pipe, que en anglès significa canonada. A la presentació li van donar veu de dona i, a través d’una gravació, ella mateixa es va presentar. És interessant», afegia la professora. Mentre l’alumnat del centre es dedicava a posar en marxa el robot, l’empresa els subministrava els materials, doncs després en podrien fer ús per a la seva activitat econòmica.

El projecte final, però, tot i tenir el prototip desenvolupat i fins i tot premiat, no arribarà fins d’aquí uns quants mesos. I és que tot i que el grup tenia plantejat acabar-lo a finals de maig, la crisi sanitària va obligar a tancar el centre educatiu, pel qual Pipa haurà d’esperar fins l’any vinent per posar-se en marxa, aquest cop en mans dels que ara cursen primer i que heretaran el projecte.

Més de mil estudiants

Com a reconeixement, els creadors del robot Pipa es va emportar un dels 18 premis Dualiza Bankia, que consistien en lots de productes de domòtica, que el certamen va repartir entre els millors projectes sorgits de l’FP del territori català.

Més de 1.500 persones van participar en la primera Mostra d’Impuls FP, organitzada pel Departament d’Educació amb el suport de la Fundació Bankia i el Fons Social Europeu, que va ser tot un èxit de participació. La jornada telemàtica va comptar amb un bon nombre de xerrades, projectes d’emprenedoria i innovació i fins i tot taules rodones amb bones pràctiques i experiències de l’alumnat dels diferents centres i instituts de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari