Preocupació a Móra d’Ebre per una escletxa al Castell

L’Ajuntament està esperant l’informe de Cultura que determine la gravetat dels danys i com influirà en el projecte de rehabilitació del monument, que compta ja amb subvencions

08 julio 2020 14:40 | Actualizado a 08 julio 2020 14:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més enllà dels greus danys que va causar a la costa i al Delta de l’Ebre, el temporal Glòria del passat mes de gener també va fer sofrir de valent l’interior de l’Ebre. A Miravet un despreniment d’unes roques des de la muntanya va obligar a tancar al trànsit durant tres mesos l’accés al Cap de la Vila, i a Móra d’Ebre dies més tard va aparèixer una gran escletxa al Castell.

La setmana passada un tècnic del Departament de Cultura va visitar el Castell de Móra d’Ebre per emetre un informe amb l’afectació concreta d’aquesta escletxa. Ara, l’Ajuntament de Móra d’Ebre està a l’espera d’aquest informe per conèixer la magnitud de l’afectació de l’escletxa i per determinar com repercutiria en el projecte de rehabilitació de l’equipament, que compta amb les subvencions de la Generalitat i el Govern espanyol.

Com va avançar Ràdio Móra d’Ebre de Cadena Ser, l’escletxa preocupa l’Ajuntament, ja que l’afectació en el projecte de rehabilitació del monument pot ser important, segons l’alcalde Joan Piñol. Cal saber com afectaria els treballs de rehabilitació i també la repercussió econòmica que pot suposar arranjar aquesta escletxa. Malgrat la situació per la Covid-19, Piñol considera que el projecte de rehabilitació no tirarà endarrere, però sí es podrien allargar els terminis.

La intervenció prevista al castell de Móra d’Ebre té com a objectiu l’adequació d’un recorregut per a la visita i la restauració de la sala de guarnició perquè es converteixi en una sala d’exposició. A l’interior de la fortalesa es projecten passos amb terra de formigó de calç i amb graons de pedra natural. Sobre les escales que hi ha actualment es vol instal·lar una escala lleugera, amb estructura metàl·lica i taules de fusta, que permetrà la visió de l’escala original apareguda en excavacions arqueològiques anteriors.

La reconstrucció de l’antiga fàbrica de munició serà l’actuació més destacada del projecte. Es farà mitjançant un recreixement dels murs existents i el tancament de façana es realitzarà amb un vidre que reproduïx la forma de les tres voltes que cobrien l’espai. La coberta es convertirà en una terrassa practicable amb vistes al riu Ebre.

El Ministeri de Foment va aprovar l’any passat fer una aportació econòmica al projecte, que cobrirà el 68% del pressupost total de l’actuació, que ascendeix a 480.000 euros. L’Ajuntament de Móra d’Ebre ja havia aconseguit anteriorment una ajuda de 106.619 euros de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari