Preocupació a la Terra Alta per un nou impuls als parcs eòlics

La DO, les plataformes i les entitats socials lamenten que un nou decret del Govern, que agilitza els tràmits administratius, no tingue caràcter retroactiu per aturar els parcs reactivats

29 noviembre 2019 11:20 | Actualizado a 29 noviembre 2019 11:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern ha aprovat el decret per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. La norma vol donar resposta a les demandes de les empreses de renovables i dels grups parlamentaris, que han aprovat sis mocions i una resolució instant el Govern a derogar el decret de 2009. El decret «preserva» els elements paisatgístics, urbanístics i els elements vinculats al medi ambient però simplifica els tràmits i agilitza els terminis per implementar l’energia renovable. El decret entrarà en vigor a finals d’any, previsiblement. El Govern considera que la llei aprovada a l’etapa del tripartit establia «barreres» a les energies renovables. En concret, el decret exigia que els parcs eòlics de més de 10 MW s’implantessin en Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP).

El nou decret no ha sigut ben rebut per la comarca de la Terra Alta en general, que fa anys que batalla contra la «massificació eòlica» que consideren que hi ha a la comarca. La invalidació de les Zones de Desenvolupament Prioritari havia de ser una salvaguarda per a la Terra Alta, que era la setena d’aquestes zones però l’única on s’han seguit projectant, reactivant i implantant aerogeneradors. No hi ha hagut en aquest tràmit «ni participació ni diàleg» amb la comarca i «l’efecte retroactiu» que se li exigia a l’anul·lació del decret no s’ha executat.

«Ara intenten plantejar una nova ordenació eòlica de país on es faciliten els passos a les empreses eòliques, de forma que en 13 mesos es resolguen els tràmits... Està molt bé, però l’afectació al nostre territori quina serà? L’experiència que tenim dels últims quatre anys és que les garanties que el Govern ens escolte són més avia poques», valora el president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí. «Al sud de Catalunya per art de màgia, i com que som poc poblats, tenim el millor vent, la millor aigua i el millor lloc per col·locar centrals nuclears i més molins de vent...», ironitza Arrufí.

La polèmica per «la massificació» s’ha avivat enguany amb la recuperació, a finals del 2018, de projectes per construir nous parcs eòlics a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Preveuen construir 30 nous aerogeneradors més. El Consell Regulador de la DO Terra Alta ha liderat un contenciós administratiu contra aquests projectes davant la negativa del Govern a assumir les indemnitzacions que li podria suposar impedir-ne la implantació.

El president de la DO es mostra «molt preocupat» per aquest nou impuls als parcs eòlics. A més, la comarca se sent poc escoltada. «S’havia de preparar una taula de treball on els territoris puguen ser partíceps i, o no està muntada, o no se’ns ha convidat. Nosaltres hem tingut reunions amb el president, la consellera d’Agricultura, el director d’Indústria... I la sensació que tenim és que tot són paraules però els fets no acompanyen el que volem», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari