Preocupació dels pagesos ebrencs per la ‘Xylella’

El bacteri afecta arbres a la veïna Comunitat Valenciana, i per primer cop s’ha detectat també en una olivera prop de Madrid 

03 mayo 2018 09:23 | Actualizado a 04 mayo 2018 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Xylella fastidiosa és un bacteri que ataca més de 300 espècies d’arbres i plantes i que pot afectar greument cultius molt importants al territori com l’olivera, la vinya, els cítrics i també les plantes ornamentals. 

De moment Catalunya està lliure d’afectació però el bacteri és present ja a les Balears (2016), la veïna Comunitat Valenciana (2017) i ara també a Madrid, on el passat mes d’abril es va confirmar per primer cop un positiu en una olivera. 

Segons detalla al Diari el coordinador d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Hilari Curto, existeix preocupació al territori sobre la possible arribada d’aquest bacteri que afecta alguns dels principals cultius, «i els agricultors volen tenir més eines per estar atents a qualsevol possible cas». Així, el sindicat agrari ha organitzat una jornada tècnica aquest dijous dia 3 a la tarda a Roquetes, per explicar la situació de la plaga a Europa, l’avenç a la Comunitat Valenciana i les mesures de prevenció que estan vigents actualment a Catalunya. «Tot i que recentment ha plogut, a l’Ebre hem patit una forta sequera durant molts mesos i alguns dels símptomes d’aquesta malaltia vegetal són molt similars als que produeix la falta d’aigua continuada», remarca Curto. 

Al sud d’Itàlia la plaga  es va detectar per primer cop al 2013 i des de llavors ha fet estralls, i s’ha arribat a conèixer com l’ebola de l’olivera. 
Al territori, les mesures de prevenció estan en marxa des de l’expansió del bacteri per diferents punts d’Europa i es van incrementar amb el primer positiu a les Balears, que curiosament es va donar en un arbre arribat des d’un viver de les Terres de l’Ebre. 


El Departament d’Agricultura de la Generalitat du a terme una exhaustiva vigilància dels cultius i especialment dels vivers d’arbres fruiters i plantes ornamentals, seguint els protocols de la Unió Europea. 

Les prospeccions s’adrecen a empreses proveïdores de material vegetal i plantacions, tant d’olivera, com de cítrics, vinya i altres de susceptibles, i també es fa un ampli seguiment en l’àmbit forestal i en parcs i jardins. En els darrers anys s’han pres milers de mostres i s’han analitzat, totes amb resultat negatiu en presència del bacteri a Catalunya. 

Quan es detecta en un territori, existeix un protocol d’actuació molt estricte per intentar evitar l’expansió. Segons ha informat el Ministeri d’Agricultura, al municipi de  Villarejo de Salvanés (a la comunitat de Madrid),ja s’està aplicant. El bacteri es transmet de forma natural d’unes plantes a altres amb l’ajuda d’insectes vectors, i a la Comunitat de Madrid podria haver arribat d’aquesta forma o per l’arribada de plantes procedents de zones on el bacteri està present.
Tant l’olivera afectada, com les altres situades en un radi de 100 metres, han de ser arrencadescom a mesura per evitar la propagació del bacteri, a més de tractar amb insecticides i fitosanitaris totes les plantes susceptibles de veure’s afectades en un radi de 500 metres a la rodona.

La jornada

Unió de Pagesos ha organitzat una jornada tècnica aquesta dijous 3 de maig (19.30 h) a la biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes. Tula Llorach, tècnica  d’Agricultura i Sanitat Vegetal, exposarà el protocol de prevenció a Catalunya, i Ferran Gregori, de la Unió de Llauradors, parlarà de la situació a la Comunitat Valenciana.

Comentarios
Multimedia Diari