Preocupació per la possible expansió del caragol poma per la xarxa de reg

Els pagesos demanen major control a la Generalitat després de la troballa d’un nou focus de l’espècie invasora a  Miravet

07 julio 2017 17:59 | Actualizado a 10 julio 2017 09:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pitjor malson per als pagesos del delta de l’Ebre s’ha acabat convertint en realitat. El caragol poma, fins ara concentrat a la zona del Delta i riu avall de Tortosa, ha acabat establint-se més amunt de l’assut de Xerta. La troballa d’un focus a Miravet, amb 150 postes i diversos exemplars adults, ha encès totes les alarmes: la plaga podria acabar expandint-se pels canals de regadiu, fent inútils tots els esforços dels agricultors per eradicar els invasors dels seus camps.

Tot apunta que el nou focus a 40 quilòmetres de Tortosa podria haver estat originat per l’activitat de pescadors –que solen utilitzar el gasteròpode com a esquer- o fruit d’un sabotatge. Els productors del Delta reclamen a la Generalitat que extremi i estengui les mesures de control ja en vigor per evitar que els caragols siguin traslladats riu amunt o cap a zones netes. «És la pitjor notícia possible per al delta de l’Ebre des de fa molts anys», ha certificat Dani Forcadell, regidor d’Agricultura d’Amposta i responsable del sindicat agrari Unió de Pagesos. Les conseqüències, a partir d’ara, són imprevisibles. «Són 150 postes: si als arrossars en trobem entre vuit i deu i ja no ens en podem sortir», ha afegit.

 L’assut de Xerta era el límit màxim que experts i productors s’havien imposat a l’hora de frenar l’avenç del caragol. És el punt de captació de l’aigua que irriga tot el curs inferior i el delta de l’Ebre. Una estructura que l’invasor pot utilitzar per acabar colonitzant, més fàcilment si cap, els camps del territori.

Anteriorment, ja s’havien detectat la presència de postes i caragols poma  aigües amunt de l’assut, concretament, també a Miravet fa uns tres anys. Llavors, però, es va considerar que es tractava d’un focus molt reduït i puntual. La seva presència es va atribuir a l’ús que se li dona com a esquer per part de pescadors fluvials. Aquesta –o el sabotatge- és de nou la causa més plausible que explicaria la troballa de fa unes poques setmanes al marge esquerre de la població riberenca. 
En aquesta ocasió, però, la implantació ja no és menor: a banda de les 150 postes retirades –algunes de les quals ja obertes, que haurien donat lloc a nous caragols-, les prospeccions efectuades per submarinistes a la zona durant dilluns i dimecres han permès extreure unes poques desenes d’individus adults. 

Comentarios
Multimedia Diari