Preocupació per la presència creixent al riu Ebre de l’invasor cranc blau

Els tècnics que han iniciat la campanya de vigilància del caragol poma alerten de la greu amenaça que suposa per a l’ecosistema aquest crustaci. És un depredador agressiu i no poden preveure fins on remuntarà aigües amunt

05 junio 2019 09:32 | Actualizado a 09 junio 2019 16:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tècnics que des de fa un mes estan realitzant prospeccions i retirant caragol poma del riu Ebre adverteixen de la greu amenaça que suposa per a l’ecosistema el cranc blau. «No hem vist un depredador igual. Francament, espanta», explicaven ahir al Diari. «El cranc està buscant nous hàbitats i està creixent molt. Hauríem de fer-li front des de bon començament. Ja».

Són algunes de les valoracions que comentaven en baixar de la seua piragua Cristóbal Rubio i Ismael Sanz, tècnics de Paleo y más per a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que des del mes de maig treballen per controlar la plaga del caragol poma. «I de pasada, retirem també crancs blaus», expliquen.

El cranc blau va remuntar el 2018 des del Delta aigües amunt, 70 quilòmetres, fins l’assut de Xerta. Enguany es desconeix de fins on podrà arribar. 

«Ara només hi ha els exemplars mascles que han passat aquí l’hivern. Preveiem que la gran invasió arribarà aquest juliol, amb l’arribada de les femelles i altres mascles, i no sabem fins on podran arribar. És un cicle: després les femelles tornaran a la mar a pondre el ous», explica el tècnic Ismael Sanz. «El que hem vist és que és un problema que ja tenim a sobre. És un cranc molt perillós».

Els tècnics expliquen que el cranc blau és un gran depredador. «Ens està anant bé contra el caragol poma perquè se’l menja, però també es menja les altres espècies del riu i és una greu amenaça: peixos, cloïsses... Fins i tot hem vist un cranc menjar-se una tortuga. Jo crec que li tenen temor fins els silurs».

El cranc blau pot resultar una amenaça també per a les persones, ja que «és molt fort i agressiu».


Els únics aspectes positius que té aquesta espècie sembla que són que es menja el mateix caragol poma, que tants maldecaps està donant al territori ebrenc, i que també és força preuat en la gastronomia (l’arròs de cranc blau és un plat que ja s’està popularitzant molt).
Tot plegat posa en entredit el control d’espècies exòtiques que s’introdueixen al país o que arriben amb les particulars excentricitats de clients i propietaris de botigues d’animals.

Com a mínim, sembla que enguany la presència del caragol poma està més controlada i els tècnics n’han notat un retrocés al riu Ebre. Ha arribat «sols» fins Tortosa. El 2017 va aparèixer un focus a Miravet, però els tècnics han assegurat que enguany de moment no n’han trobat allà. 

Amb tot, enguany el caragol s’ha fet present abans en el calendari, perquè ha fet calor i perquè no hi ha hagut riuades. «Les crescudes de l’Ebre són necessàries. Si no hi ha riuades, hi ha molts macròfits i això no és bo», explica el tècnic Cristóbal Rubio. 
Els tècnics detallen que de nit es quan treballen més, i ho fan de forma manual, des de les piragües i dins de l’aigua. «De nit és quan veiem millor les espècies, de dia no surten. I en el cas del caragol, les femelles posen els ous de nit i ens focalitzen on es troben també els mascles». 

Només a Tortosa, el 2017 els tècnics van retirar fins a 25.000 postes i 10.000 exemplars de caragol poma. Enguany aquesta xifra està descendint molt. «La clau està en començar a temps. Si controles les postes, controles millor, perquè un caragol viu cinc anys», valora el tècnic de Paleo y más Cristóbal Rubio. Les femelles són més grans, i les postes són de color roig i desprenen forta olor per evitar ser depredades. La CHE porta realitzant aquestes prospeccions a Tortosa des del 2013, fora del seu àmbit de competència, per lluitar contra la plaga.

Per a considerar exterminada la plaga del caragol poma, no s’haurien de trobar exemplars vius en cinc anys.

Comentarios
Multimedia Diari