Presenten a Amposta una campanya contra abusos a discapacitats

El projecte, pioner a Europa, compta amb tallers divulgatius de prevenció, formació per al col·lectiu i una guia d’assistència

04 mayo 2018 09:46 | Actualizado a 04 mayo 2018 09:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies van assistir ahir a la presentació, al Consell Comarcal del Montsià, de la campanya dels Mossos d’Esquadra per prevenir abusos en aquest col·lectiu. El projecte, pioner a Europa, integra tallers d’ajuda per detectar abusos sexuals, econòmics, psicològics, relacionats amb l’ús de les tecnologies, o d’odi i discriminació. Es formen els afectats, el seu entorn i els Mossos amb el sistema ROA (reflexió, oferiment i aplicació), que ofereix més eines per identificar situacions d’abús.

A Amposta la Federació d’entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, DINCAT, i APASA, entitat referent al territori en atenció a aquest col·lectiu, van parlar de la «victimització de les persones amb discapacitat intel·lectual» i es va fer una taula rodona sobre l’experiència d’aquesta campanya.

Tallers
El col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual és molt heterogeni i els que l’integren es poden convertir fàcilment en víctimes, a causa de la seva especial vulnerabilitat

Alguns dels àmbits que es tracten en els tallers són els abusos sexuals, els abusos psicològics, els abusos econòmics, delictes relacionats amb l’ús de les tecnologies i d’altres que puguin patir. També se’ls facilita tota la informació i recursos necessaris perquè puguin detectar si estan sent víctimes de delictes d’odi i discriminació. L’objectiu és que puguin ser conscients dels fets i denunciar-los.

Els agents policials també reben una formació específica per abordar aquesta problemàtica. Segons xifres dels Mossos d’Esquadra, de les víctimes de violència sexual del 2017 a Catalunya (abusos i agressions sexuals), el 5,2% són persones amb discapacitat. D’aquestes es destaca que el 87% són dones i el 31% són menors d’edat.

Comentarios
Multimedia Diari