Presenten el contenciós contra l’abocador de Riba-roja d’Ebre

Una dotzena d’ajuntaments intenten aturar les obres, que avancen a bon ritme

22 junio 2019 17:07 | Actualizado a 26 junio 2019 19:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dotze ajuntaments de la Ribera d’Ebre han presentat de forma conjunta el contenciós administratiu contra la llicència d’obres del dipòsit de residus industrials no perillosos que actualment s’està construint a Riba-roja d’Ebre. Obres que «avancen a bon ritme», en paraules de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez. El dipòsit ha d’estar enllestit el proper 17 de juliol per complir amb la llicència ambiental de la Generalitat. 

«Tot fa pensar que el proper 17 de juliol el dipòsit estarà en funcionament, i que l’empresa podrà fer la comunicació responsable a l’organització pertinent informant que entra en marxa i podrà rebre la primera tona de residus», ha declarat. Actualment s’està construint el dipòsit de residus i el centre de valorització. Després es procedirà a la planta de despolimerització catalítica (per transformar plàstic en combustible), que requereix una autorització ambiental. 

D’altra banda, l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, explica que s’ha presentat el contenciós contra el dipòsit amb la voluntat «d’aturar les obres». «Hem demanat mesures cautelars al jutge, per tal d’aturar-les. Creiem que hi ha motius suficients. Ja veurem, perquè el 17 de juliol ja està aquí».

Juncà recorda que «hi ha més consens a la comarca contra l’abocador de Riba-roja que contra el cementiri nuclear d’Ascó de fa nou anys». Per als contraris al dipòsit «el contenciós és el darrer cartutx», ja que el temps hi va en contra. Suárez ha lamentat haver conegut la notícia de la presentació del contenciós a través de la premsa. «És una mala notícia per a tota la comarca. Perquè per primera vegada es posa un contenciós contra un altre ajuntament. S’obre una ferida que serà molt difícil de tancar... En una comarca que no té model i la gent jove ha de marxar fora». «Que ningú dubte que presentarem un contenciós contra l’acord de presentació d’aquest contenciós. Nosaltres vam dir que no donaríem el primer pas. Sempre hem escollit el diàleg. Però si ha passat això ara ens defensarem»», ha declarat l’alcalde.

Antonio Suárez va ser, de nou, proclamat alcalde de Riba-roja d’Ebre dissabte passat, aquest cop encapçalant la candidatura independent Més Riba-roja d’Ebre. En el seu discurs, Suárez va declarar que «és de vital importància restablir i iniciar el diàleg amb la resta d’ajuntaments riberencs, sempre que hi hagi respecte per les decisions i l’autonomia municipal». Per a Riba-roja, la consecució del projecte de les Valls (el dipòsit) suposa «un canvi de paradigma en la gestió municipal». L’augment dels ingressos ha de permetre el sanejament definitiu dels comptes municipals i «augmentar les inversions i la cartera de serveis socials, així com una baixada d’impostos», va declarar l’alcalde. S’està treballant en aquest projecte des de fa deu anys.

Cal recordar que les mobilitzacions contra el dipòsit de Riba-roja han continuat i de fet diumenge passat mateix un centenar de persones, encapçalades per la Plataforma Ribera Digna, van tallar la C-12 a l’alçada de Móra d’Ebre, amb lemes com «Prou agressions al Territori» i «Prou merda a la Ribera». Els manifestants també van denunciar la possible ampliació de l’abocador de Tivissa, anunciada fa pocs dies.

Comentarios
Multimedia Diari