Presenten el nou espai test agrari de Gandesa, que aviat entrarà en funcionament

30 junio 2020 09:00 | Actualizado a 30 junio 2020 09:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Representants de RENETA, la veterana xarxa francesa d’espais test agraris, participaran en les Primeres Jornades sobre Espais Test Agraris a l’Estat espanyol que es faran en format online del 6 al 10 de juliol.

Els espais test agraris són un nou model d’incorporació de persones joves i noves a la pagesia, ja molt estès en altres països europeus, sobretot a França, i que està començant a implantar-se a l’Estat espanyol.

L’experiència francesa ha inspirat en els últims anys els primers treballs incipients en el mateix sentit a l’Estat espanyol. Així, des de 2018 està treballant per a la implantació del model a l’Estat espanyol el Grup Operatiu RETA (GO RETA), inicials que es corresponen a les de la futura Red de Espacios Test Agrarios. De fet, s’espera que les jornades del 6 al 10 de juliol representin el germen que permeti la conformació de la futura xarxa espanyola. El GO RETA, sota l’auspici del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, és l’organitzador de les jornades.

Les jornades comptaran amb la presència de Jean-Baptiste Cavalier, coordinador de la xarxa francesa RENETA. Es tracta d’una oportunitat única per conèixer de primera mà com es va gestar, crear i organitzar, i sobretot com ha evolucionat i en quin moment es troba actualment, la xarxa de referència en espais test agraris a Europa. Entre els ponents de les jornades també hi ha Kattalin Sainte-Marie i Joseph Leblanc, que explicaran dues experiències d’èxit d’espais test agraris en sengles regions franceses, que també formen part de RENETA.

Durant les jornades també es presentaran els dos primers espais test agraris que entraran properament en funcionament fruit de la feina del GO RETA, concretament a Casar de Cáceres, a Extremadura, i a Gandesa, a Catalunya. Es tracta d’una granja experimental per un ramat de 160 cabres lleteres en intensiu a Casar de Cáceres, i un ramat de cabres de carn en extensiu a Gandesa, a la comarca de la Terra Alta, en una experiència innovadora en producció de carn de pastura, però també en temes de silvopastura per a la prevenció d’incendis forestals.

Les jornades estaven inicialment programades per als dies 3, 4 i 5 de juny a Lleida, però la pandèmia de la Covid-19 va obligar al seu ajornament i finalment es duran a terme en format online els dies 6, 8 i 10 de juliol. Les jornades tenen la voluntat d’unir esforços entre totes aquelles persones i entitats que treballen per una nova generació agrària, amb l’objectiu final de facilitar els processos d’incorporació de persones joves i noves al sector.

Comentarios
Multimedia Diari