Presenten un pla per lluitar contra la regressió al nord del delta de l’Ebre

El Departament de Territori lidera un projecte que busca recursos a Europa per frenar el retrocés de la línia de costa al Delta

19 mayo 2017 17:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A. Caralt

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Deltebre i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han elaborat un ambiciós pla per frenar la regressió de la costa del delta de l’Ebre i millorar l’ecosistema a l’hemidelta nord, al terme de Deltebre.

El pla compta amb un pressupost de 2,5 milions i s’executaria entre l’octubre de 2017 i el desembre de 2021. Els promotors han presentat la proposta a la línia d’ajuts europeus Life perquè els permetria assolir el 60 per cent del finançament. Encara que sigui desestimat l’ajut –la resolució s’ha de conèixer l’any vinent–, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha garantit que la iniciativa s’executarà «sí o sí», comprometent-se a trobar el finançament necessari. «La nostra obligació és actuar. Per això hem portat el projecte a Europa: volem utilitzar la millor tecnologia per garantir la salut del Delta», ha sentenciat.

El projecte Life 2016 NBS Coastplan incideix en una de les zones més fràgils del Delta, durament castigada per la regressió de la seva línia de costa, la situada entre la urbanització Riumar i la punta de Fangar, de tres quilòmetres de longitud. Aquí s’executarà l’acció més directa: l’aportació de sorra dragada de la platja i la recuperació de 40 hectàrees de llacunes. Entre Riumar i la platja de la Marquesa es farà una prova pilot de monitoratge en un tram de poc més de 300 metres, a l’entorn de la finca de la Bombeta, al canal Vell, per implantar un mètode eficaç que aturi la regressió de la platja.

La segona acció rellevant és la planificació de la recuperació d’un braç secundari del riu per aportar aigua i sediment a la costa en retirada, i disminuir així el procés d’erosió. L’acció es durà a terme a través de la renaturalització d’hàbitats i la creació d’un corredor verd i d’ús per al turisme. La tercera acció és la millora de la qualitat ecològica de la badia del Fangar i l’augment de la diversitat de peixos existents.

Per acabar, es pretén elaborar un pla del nord del delta de l’Ebre, que inclou una franja de sis quilòmetres de costa. Redactarà el projecte la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme i reunirà les accions que siguin factibles per incorporar-les a la planificació pública.

El projecte seria coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb el suport dels organismes esmentats i la Comunitat de Regants-Sindical Agrícola de l’Ebre i la Universitat de Còrdova.


Exemple de canvi climàtic
El conseller Rull ha explicat que si algú té algun dubte sobre si el canvi climàtic és una realitat el que ha de fer és viatjar a la platja de la Marquesa perquè podrà observar aquesta erosió i regressió del delta de l’Ebre.

Per la seva banda, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que el projecte posa fi a una llarga etapa de «victimisme i de resignació per passar a una nova etapa d’acció». «Cada any el mar recupera cinc metres de terra», ha alertat Soler, conscient que aquest projecte Life «no acabarà amb els problemes del delta de l’Ebre».

Comentarios
Multimedia Diari