Presenten un projecte per potenciar els actius de la Reserva de la Biosfera

Els quatre consells comarcals opten als fons europeus
 Next Generation amb un pla per recuperar itineraris naturals

23 septiembre 2021 08:30 | Actualizado a 23 septiembre 2021 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els quatre consells comarcals i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) han presentat un projecte per consolidar la Reserva de la Biosfera ebrenca com un destí de turisme actiu i de natura, a través de la recuperació i millora d’itineraris naturals i històrics del territori. La proposta, que opta als fons europeus Next Generation, compta amb un pressupost de 5,8 milions d’euros per al període 2022-2024.«Pretenem millorar el posicionament de la Reserva de la Biosfera com a destinació turística, reduir l’estacionalitat i generar ocupació de qualitat per tal de fer front al repte demogràfic i incrementar la resiliència del territori», afirma el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.

El projecte pla contempla un total de 32 actuacions centrades en quatre eixos: transició verda i sostenible; millora de l’eficiència energètica; transició digital i competitivitat. S’inclou la recuperació del camí de sirga entre Tivenys i Bítem al marge esquerre de l’Ebre; la millora de la Via Verda de la Val de Zafán a la Terra Alta; la intervenció al GR-99 (camí de sirga) per consolidar-lo com una via verda de l’Ebre i al GR-7, així com la restauració de forma sostenible d’equipaments per a ús públic i turístic.

En el cas de la Terra Alta, «la Via Verda no només és un producte turístic amb un gran potencial, sinó que volem que sigui l’aparador de tot allò que és el territori. La rehabilitació de les estacions ajudarà a donar a conèixer el producte local», remarca la presidenta del Consell terraltí, Neus Sanromà.

«Fa anys que intentem potenciar els itineraris naturals del territori i aquest projecte serà un revulsiu per poder-los consolidar», afegeix la presidenta del Consell de la Ribera, Gemma Carim.

En l’eix de la millora de l’eficiència energètica, s’implantaran sistemes de mobilitat sostenible (e-bikes), punts de recàrrega i es reduiran emissions de CO2 amb actuacions de millora d’edificacions i infraestructures. Pel que fa a l’eix de transició digital, es posarà en funcionament un sistema d’intel·ligència turística per a gestionar fluxos de mobilitat, s’organitzaran esdeveniments digitals de videomapping que permetran interrelacionar patrimoni cultural material i immaterial i es garantirà l’accés a connexió d’internet en punts negres.

«Les Terres de l’Ebre tenim un gran patrimoni natural, històric i gastronòmic amb una diversitat entre municipis que permet oferir plans diferents durant tot l’any. Digitalitzar aquests actius és essencial per donar-los a conèixer i complementar-los de manera atractiva per tal de descentralitzar el turisme d’unes zones i uns mesos en concret», detalla el president del Consell del Montsià, Joan Roig.

Finalment, l’eix de competitivitat contempla la realització de formació a les pimes del territori per tal de capacitar-les en els processos de creació de productes turístics, de captació de visitants i s’incentivarà que les empreses aposten per la sostenibilitat i s’adhereixin a la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera.

El president del Copate, Joan Alginet, destaca l’experiència prèvia del consorci en l’execució de projectes finançats amb fons europeus, com ara el projecte Life Clinomics o el de competitivitat territorial (PECT).

Comentarios
Multimedia Diari