Preveuen una reducció de la collita de l’oliva del 40%

Unió de Pagesos valora que hi haurà una davallada important de la collita de l’oliva per la campanya 2020-2021, en part per les abundants pluges de la passada primavera

14 julio 2020 16:10 | Actualizado a 16 julio 2020 11:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sindicat Unió de Pagesos preveu una davallada important de la collita de l’oliva per a la campanya 2020-2021, després que la darrera campanya es considera que va ser d’excepcional bona collita.

Tot i que encara no es pot valorar els possibles danys causats pel repiló o ull de gall, malaltia produïda pel fong Spilocaea oleagina, les pluges caigudes durant l’època de la floració han comportat una mala pol·linització i, per tant, un mal quallat que fan preveure una reducció de collita i pèrdues importants.

El sindicat fa la següent estimació per territoris respecte la producció de l’any passat: al Baix Camp es produiria una davallada de més del 50%; al Montsià, la collita cauria un 40%; i a l’Alt Camp, es preveu una davallada d’un 20%. Al Baix Ebre, tot i que es preveu una davallada d’un 40% de la collita respecte un any de collita plena, la collita que es preveu enguany es podria considerar satisfactòria, tenint en compte que és un territori que porta anys amb poca collita i els dos últims anys ha tingut poca producció a causa de la greu sequera.

«Els darrers anys han sigut durs per la sequera a les Terres de l’Ebre», confirma el responsable nacional del sector de l’oli d’Unió de Pagesos, Jordi Pascual. Com explica Pascual, l’olivera, però, és un arbre mediterrani que no necessita molta aigua i ell mateix s’autoregula.

«L’olivera sempre pateix per salvar la vida. Abans tirarà a terra el fruit que morir-se ella. Una olivera sana necessita llum i aire, que estiga ben il·luminada i ben podada. En el cas de l’olivera, el vent de les Terres de l’Ebre fins i tot ajuda», detalla.

La varietat farga, empeltre i sevillenca són les més comunes a les Terres de l’Ebre i es cullen des de finals d’octubre fins gener.

El responsable del sector de l’oli d’Unió de Pagesos expressa que en el cas de l’olivera, quan una collita és molt generosa un any, a l’any següent pateix una davallada de forma natural. «Veníem d’una collita passada molta alta, molt bona en general arreu del territori, sobretot al Penedès i les Garrigues», sosté.

La intensa pluja de la primavera pot afectar la collita de l’oliva perquè depenent de l’estat de la floració, l’aigua pot fer descendir el pol·len al terra, quan és convenient que estiga a l’ambient. «Hem tingut arbres molt esplèndits, però que no estan fecundats», precisa.

A les Garrigues, es preveu davallada allà on va haver molta producció l’any passat i en aquelles zones on es va collir amb condicions climàtiques adverses que van fer caure molta fulla. En canvi, a la zona de Garrigues sud-Priorat nord, de moment no es preveu davallada, altra cosa seran els possibles danys del repiló.

A la zona del Baix Penedès, es preveu una davallada d’entre el 30% i el 40% de la collita.

Comentarios
Multimedia Diari