Primer tractament de l'any contra la mosca negra a l'Ebre català

El baix cabal de l'Ebre i el desenvolupament dels macròfits (algues) han afavorit el creixement de la plaga en les darreres setmanes

19 mayo 2017 22:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) van dur a terme ahir el primer tractament de l’any contra la plaga de la mosca negra. Durant tot el matí i amb l’ajut d’un helicòpter, es van tirar al riu fins a 2.000 litres del producte biològic BTI, que serveix per eliminar les larves del molest insecte.

Els tractaments es van iniciar a primera hora del matí a l’altura de Vinallop i van continuar a Tortosa, Xerta, Miravet i Garcia, fins a arribar a Ascó.

Cabals

El baix cabal que porta aquests dies el riu Ebre, lleugerament per sobre dels 100 metres cúbics per segon, afavorirà l’efectivitat del tractament, tot i que no serà fins divendres quan els tècnics faran un mostreig per veure les larves que hi ha per quilo de macròfit (algues del riu).

Però precisament aquest baix cabal ha afavorit també el desenvolupament dels macròfits i per tant, un dels principals hàbitats de la mosca negra.

Així, en les darreres setmanes els veïns dels municipis de la riba de l’Ebre, entre Tortosa i el nord de la Ribera d’Ebre, han vist com creixia de forma important la presència d’adults de mosca i negra i molts han patit ja les seves doloroses picades, que sovint requereixen atenció mèdica per la gran inflamació que comporten.

Els tractaments s’han retardat enguany uns mesos per diversos factors. A principis d’any no es van poder dur a terme per la crescuda del riu, amb cabals de més de mil metres cúbics per segon que feien inviables els tractaments. Posteriorment hi ha hagut altres entrebancs, com ara la no disponibilitat d’un helicòpter per a fer l’abocament del BTI. Així, no ha estat fins ara que s’ha pogut actuar, quan ja hi ha al medi diverses generacions de mosca adulta.

Els tècnics preveuen dur a terme el proper tractament cap a finals del mes de juny, tenint en compte que durant la primera quinzena de juliol és quan hi ha una presència més important de la mosca negra i les seves picades es fan més presents. «Així ens ho mostra l’experiència, ja que portem vora una dècada de lluita contra la plaga», comenta Raül Escosa, tècnic del COPATE responsable dels tractaments. Cap a finals de juliol, canvia la tendència i la plaga comença a anar a la baixa, tot i continuar present.

Aquesta mateixa setmana també s’han dut a terme tractaments contra la mosca negra al riu Segre, a Lleida, amb molts bons resultats segons els mostrejos duts a terme ahir.

A les Terres de l’Ebre, a més del riu també es controlen i tracten altres zones de rierols i séquies, com la Fontcalda, els Estrets o els barrancs de Paüls, a més de la séquia del Marítim al delta de l’Ebre. «La larva de la mosca negra necessita aigua corrent per alimentar-se dels nutrients que hi circulen», apunta Escosa. Per això no té tanta incidència al delta de l’Ebre, on predominen les aigües estancades. «Allí és territori del mosquit», comenta Escosa al Diari.

 

Comentarios
Multimedia Diari