Primer tractament de l’any contra la mosca negra al tram final de l'Ebre

És el segon cop en 14 anys que s’aconsegueix iniciar els treballs durant l’hivern, fet que millorarà la lluita contra la plaga

05 febrero 2020 16:55 | Actualizado a 10 febrero 2020 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha dut a terme aquest dimecres el primer tractament de l’any contra la mosca negra al tram final de l’Ebre. Concretament, es van abocar al riu un total de 2.100 litres del producte biològic BTI, que ataca les larves de l’insecte, en set punts al llarg del riu entre Ascó i Tortosa. 

Aquest primer tractament es volia fer al mes de gener, però el temporal i el cabal de l’Ebre van obligar a ajornar-lo. I és que es requereix que baixin entre 200 i 300 metres cúbics per segon pel riu perquè l’abocament del larvicida tingui la màxima efectivitat. Aquest matí el cabal s'ha situat puntualment en aquests nivells, tal i com havia sol·licitat la Delegació del Govern a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).  
Els mostrejos duts a terme dimarts van demostrar la necessitat de realitzar el tractament, per l’alta densitat de larves de mosca negra existents. Els macròfits són les plantes aquàtiques on millor es desenvolupa la plaga i es va detectar «una densitat elevada, d’entre 70 i 100  larves per quilo de macròfit», segons explicà el director del Copate, Raül Escosa. D’aquí a tres setmanes es faran nous mostrejos per testar l’efectivitat dels treballs d’ahir. 

És el segon cop en 14 anys que es poden iniciar els treballs contra la plaga a l’hivern. Enguany es preveuen dur a terme un total de sis tractaments al tram final de l’Ebre, un més que l’any passat. Els tècnics insisteixen en la necessitat d’iniciar els treballs a principis d’any per atacar la primera generació de la mosca negra i reduir d’aquesta manera les afectacions en l’època de màxima incidència de la plaga, als mesos de juny i juliol. «Hem d’atacar la plaga abans que hi hagi mosca adulta», explica el president del Copate, Joan Alginet. L’any passat l’afectació va ser molt important i va generar queixes entre els veïns dels municipis riberencs, tal i com va explicar el Diari.

Enguany s’ha incrementat l’assignació pressupostària de la Generalitat i la Diputació de Tarragona al Copate per combatre la mosca negra. La lluita contra aquesta plaga tindrà un pressupost de 300.000 euros. «Hem aconseguit més recursos però també és necessària la signatura d’un conveni per consolidar el finançament en els propers anys», afirma Alginet. Un conveni que s’està negociant amb la Generalitat, la Diputació de Tarragona i els ajuntaments de les Terres de l’Ebre, per trobar la millor fórmula. «Necessitem recursos suficients  i un conveni que sigui una garantia, perquè per exemple, la compra del producte BTI no és fàcil, s’han d’obrir licitacions internacionals per adquirir-lo als Estats Units», comenta Alginet. 

L’alcalde de Xerta, Roger Avinyó, es mostra satisfet «perquè s’han tingut en compte les nostres reivindicacions i s’ha fet cas als tècnics que insistien que calia fer el primer tractament molts mesos abans del que es feien fins ara».

Comentarios
Multimedia Diari