Productors de la Ribera s’uneixen per fer un oli gurmet

El nou oli és fruit d’un grup de treball comarcal i es presentarà el 18 de desembre 

04 diciembre 2017 11:34 | Actualizado a 04 diciembre 2017 11:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Produir un oli verge extra per al segment gurmet, però amb una particularitat: la de pertinença a la Ribera d’Ebre. Aquest ha estat l’objectiu dels nou productors de la Ribera d’Ebre que al llarg d’aquest any 2017 s’han sumat al projecte de creació i comercialització d’un oli gurmet impulsat des del Consell Comarcal de la Ribera. En concret hi participen La Masrojana, Olis Escoda, Molí de Rué, Les Àrgoles, Olis Montané, Aceites Hijo Manuel Suñer, Olis Cal Brisda i dues cooperatives: l’Agrícola i Secció de Crèdit La Ginesta i l’Agrícola Sant Jaume de Benissanet.

Tots ells ocupen al voltant de 300 persones en una comarca on hi ha 35 empreses d’oli i olives i on el sector oleícola és el de major superfície productiva al camp, amb 8.595 hectàrees dedicades aquest conreu, per davant de la fruita dolça (1.719 ha) i la vinya (1.168 ha), també sectors estratègics per a l’economia de la comarca. L’any passat, que va ser un molt bon any per al sector de l’oli riberenc, es van arribar a produir 14.583 tones d’olives.

Malgrat això, el projecte comarcal que ha unit aquestes empreses no busca una gran producció, sinó un producte de gran qualitat. «En el món de l’oli hi comença a haver una litúrgia, com en el del vi, i cada vegada és més preuat, ja que abans es creia que tot l’oli era igual però ara s’adonen que cada un té els seus matisos», explica EsteveMartí, tècnic de l’Institut d’Investigació Agroalimentària (IRTA), el qual ha acompanyat els productors riberencs en aquest projecte. 

La peculiaritat de l’oli riberenc es troba en el seu cupatge. Incorpora una varietat d’oliva, d’entre les 500 que es cultiven arreu del món, que només es troba a la comarca: la fulla de salze, localitzada als municipis de Ginestar, Rasquera i Tivissa, i que es combina amb la rojal, també característica de la Ribera i la seua zona de muntanya. Ambdues varietats riberenques, juntament amb la picual, més estesa però igualment present a la comarca, «es complementen perfectament i aporten una bona sensació de boca, equilibri, dolçor i resistència: atributs que el consumidor valora en un oli de qualitat», expliquen els especialistes de l’IRTA que desvelen que el producte final tindrà un toc picant, característic de la fulla de salze.

L’objectiu d’aquest projecte, però, més enllà de treure al mercat un producte de marca pròpia, és més ambiciós: «Es tracta de millorar la competitivitat de les nostres empreses, en especial la dels cinc sectors estratègics pel futur de la Ribera, entre ells l’oli», diu la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. També el vi, la fruita dolça, el turisme i el comerç, amb les quals també es treballa des del Projecte Ribera d’Ebre Viva per a la dinamització econòmica de la comarca. De fet, els bons resultats de l’experiència del vi Pocavergonya, que també és un cas de professionalització i creació de producte amb marca de la Ribera en el qual van participar quatre cellers i que ja va per la seua tercera anyada, ha estat un factor decisiu per alguns dels empresaris oleícoles a l’hora de prendre part en el projecte.

Les empreses implicades veuen aquest projecte com una oportunitat: «Hem fet oli tota la vida però aquesta ha estat una gran oportunitat per aprendre i per conèixer altres productors de la comarca», explica la Mònica Vallespí, de la Cooperativa de Ginestar, una entitat que l’any que ve celebra el seu centenari i que ha centralitzat tota l’oliva seleccionada per al nou oli. Vallespí destaca el fet d’haver estat assessorats per tècnics especialistes i professionals, que «tenen molts més recursos i contactes, i experiència, no només per fer un oli de més qualitat, sinó també per tot el procés que necessita un producte abans d’arribar al mercat».

El nom d’aquest oli gurmet és encara un secret, tot i que estarà lligat a la cultura de la Ribera d’Ebre. El pròxim dilluns 18 de desembre es presentarà en públic per conquerir mercats i, sobretot, per conquerir paladars.

Ribera d'Ebre Viva

Sector públic i empreses, constituïts en un grup de treball comarcal, han fet molta feina en els darrers mesos. De fet els primers passos per dinamitzar el sector oleícola van començar fa cinc anys, sempre dins el projecte Treball a les 7 comarques: Ribera d’Ebre Viva, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.

L’any passat el grup de treball riberenc va realitzar un viatge per conèixer el model de la Toscana, molt lligat al territori. «Venen una cultura, una història, un territori que nosaltres també tenim i que hem de fer valdre», diu la presidenta del Consell, Gemma Carim. Fruit d’aquell aprenentatge, el grup va decidir cooperar plegats i treure un oli gurmet compartit.

Comentarios
Multimedia Diari