Projecte Escoles Blaves: el mar dins de l’aula

L’empresa de l’Ametlla de Mar Plàncton porta a terme una iniciativa divulgativa amb la voluntat d’apropar la ciència marina als estudiants del territori

03 diciembre 2017 15:49 | Actualizado a 05 diciembre 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La codirectora de Plàncton, Eli Bonfill, va quedar-se parada quan, en una classe de secundària, molt pocs alumnes (tot i ser fills i néts de pescadors) coneixien més de tres espècies de peixos diferents, i en canvi sabien anomenar una gran quantitat d’animals de la sabana africana. Molts d’aquests nois, tot i veure cada dia el mar al seu poble, no tenen coneixements sobre aquest. I és que, malgrat viure al costat del mar, hi vivim d’esquenes? 

Per apropar el mar i la recerca marina als joves estudiants i, de retruc, a tota la societat, l’empresa Plàncton de l’Ametlla de Mar va engegar el passat mes de maig el projecte Escoles Blaves. Des d’aleshores i fins aquest desembre hi han participat vuit instituts de diversos municipis ebrencs com Flix, l’Ametlla de Mar, el Perelló, Deltebre, Tortosa, Roquetes, Alcanar i Ulldecona. 

El projecte va estar presentat i aprovat a la Convocatoria de ayudas para el fomento de la cultura científica, tecnológica y de la innovación 2016 de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y Tecnología) i compta amb l’aval del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

«Ja feia temps que teníem al cap fer una proposta i havíem de buscar una iniciativa innovadora», explica Eli Bonfill, oceanògrafa i codirectora de Plàncton, la primera empresa de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona dedicada única i exclusivament a la divulgació i serveis relacionats amb el medi marí.

El projecte, sota el nom d’‘Apropant el mar a les Terres de l’Ebre’, vol fer especial èmfasi en introduir les ciències marines als centres educatius, apropant la recerca marina d’actualitat a unes comarques allunyades de grans ciutats i de grans centres de recerca i amb menys accés a esdeveniments de divulgació científica. 

Alhora, la iniciativa pretén entusiasmar diferents sectors de la població, des dels més petits als més grans, perquè valoren els ecosistemes marins i costaners propers, en un territori que justament és ja Reserva de la Biosfera, així com mostrar com la ciència, en aquest cas concret les ciències del mar, afecta la vida de les persones i de la societat.

Primer pas: formar els professors
L’empresa ha optat per abordar la situació des de l’arrel, de forma que el primer pas ha estat formar els mateixos professors, tot portant a terme un campus formatiu amb ells. 

«Creiem que formar els professors és el primer pas a realitzar, per tal que els docents s’apassionen pel mar i explicar-los experiments i pràctiques que després poden realitzar amb els seus alumnes a classe», concreta Bonfill. «Un professor al llarg d’un curs passa moltes hores amb els seus alumnes, de forma que introduint-los coneixements i les ganes de saber més podem fer que aquest docent vagi aportant informació al llarg del curs sobre el medi marí als nois».

L’empresa ha adaptat el temari per a cada centre, en funció del seu particular interès i dels perfils professionals dels seus professors de ciència. «A un centre hi havia una professora geòloga, a un altre era químic... Els preguntàvem quin material tenen i què els interessava més fer», detalla la científica. Els materials didàctics eren per a secundària, però en el cas de batxillerat, l’empresa també els ha adaptat al temari que surt a la selectivitat i ha ajudat els professors a idear i a tutoritzar treballs de recerca relacionats amb el mar.

Després de formar els professors, al llarg d’una setmana l’empresa s’ha traslladat aquest trimestre als centres per realitzar les activitats, ja fos dins l’aula o bé realitzant sortides al mar. 

Així, durant aquests últims mesos, els estudiants han après per exemple a cultivar artèmia (el crustaci que es menja el flamenc), a crear aquaris casolans, a criar crancs i veure la seua evolució des que surten dels ous, etcètera.

La mateixa setmana passada els alumnes de l’Institut de Deltebre van fer una excursió en bicicleta fins a Riumar, i un cop allí van prendre mesures de diferents paràmetres com la temperatura de l’aigua i l’ambiental, i un marisquejador els va ensenyar quins estris empra per recollir mol·luscs.

Demà mateix també es fa una macrosortida amb 40 alumnes de l’institut de l’Ametlla de Mar i una trentena del Joaquín Bau de Tortosa, que realitzaran un mostreig de diferents paràmetres oceanogràfics a la platja de l’Estany Tort.

Ara, el projecte arriba a la seua fi. Els centres participants rebran una placa com a reconeixement de ser ‘Escola Blava’. «Buscarem nou finançament per seguir-ho fent els cursos vinents. Els centres estan contents i tenim peticions fins i tot d’escoles de primària», conclou Bonfill.
 

Comentarios
Multimedia Diari