Projecten ampliar la Via Verda fins a 23 km per unir Tortosa i la Ràpita

La proposta inclou futures fases per completar l’itinerari del carrilet de la Cava, entre l’Aldea i la desembocadura

29 septiembre 2021 05:30 | Actualizado a 29 septiembre 2021 05:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Diputació de Tarragona ha presentat la proposta d’ampliació de la Via Verda per ser finançada pels fons europeus Next Generation. En concret es proposa ampliar l’espai 23 quilòmetres més per unir Tortosa amb Sant Carles de la Ràpita. Un projecte que ja va explicar el Diari i del qual ara se n’han donat a conèixer més detalls.

El projecte, creat en col·laboració amb els ajuntaments de Tortosa, Roquetes, Amposta i Sant Carles de la Ràpita, preveu l’ampliació de la Via Verda entre aquests municipis del Baix Ebre i el Montsià amb un pressupost de 6,3 milions d’euros. L’objectiu general del projecte és incrementar el valor afegit de la Via Verda, reforçant la seua capacitat competitiva amb el desenvolupament dels trams d’enllaç pendents fins al Delta de l’Ebre. La Via Verda segueix el traçat de l’antiga via fèrria de la Val de Zafán que antigament unia l’Aragó amb el Mediterrani. Amb el projecte s’aprofitarà part del traçat que hi ha i s’ampliarà fins a la Ràpita.

La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va presentar ahir aquest «projecte ambiciós», amb el qual «s’uniran els dos parcs naturals, el dels Ports i el del Delta de l’Ebre». Roigé va explicar que els fons Next Generation «són una oportunitat» i aconseguint tirar endavant el projecte significarà «un actiu turístic molt potent que generarà molta més oportunitat econòmica per al territori».

En concret, es plantegen nous trams ciclables entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà d’Amposta i del projecte per al desplegament de la fibra òptica; la senyalització intel·ligent i la sensòrica al llarg dels nous trams i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12.

El projecte global, amb una inversió total de 10.046.000 d’euros, compta amb altres fases, que es proposarien en les convocatòries de 2022 i 2023: en primer lloc, completar l’itinerari del «carrilet de la Cava» entre l’Aldea i Deltebre i des de Deltebre fins a l’Illa de Buda a la desembocadura (11,65 km); en segon lloc, la creació d’un itinerari segur i sostenible entre el nucli de l’Aldea i l’estació del ferrocarril actual (1,1 km) i en tercer lloc, transformar l’antiga carretera N-340 entre la Ràpita i Alcanar en un itinerari sostenible (11,2 km).

«Aquest és un projecte molt important, més tenint en compte l’èxit que ha tingut i la gran quantitat de persones que usen la Via Verda actual», va valorar per la seua banda, el batlle de Roquetes Paco Gas. «Aquesta ampliació representarà un canvi de paisatge, de forma que es podrà veure una zona d’interior amb una zona sud i el Delta».

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, va recordar que aquest és un projecte que es porta treballant des de fa més de dos anys. «No és un projecte fruit de l’oportunitat dels Next Generation sinó que estem parlant d’un projecte molt madurat». Caparrós també va destacar que el projecte vertebrarà tot el territori ebrenc «unint interior i litoral».

Finalment, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va posar en valor la transformació que patirà aquest espai que fins ara ha estat abandonat. «Les Terres de l’Ebre som un territori extremadament divers i cal facilitar els atractius, en aquest cas, oferint més quilòmetres de Via Verda». Per a l’alcalde el projecte només s’aconseguirà des de «la unió» dels diferents municipis.

Comentarios
Multimedia Diari