Proliferen algues i eriçons a la badia dels Alfacs per l'onada de calor

Els macròfits estan protegits i no es poden arrencar de les platges, però són un indicador de la bona qualitat de l'aigua

19 mayo 2017 22:13 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’onada de calor ha fet que la temperatura de l’aigua a les badies del Delta se situï de forma excepcional entre els 29 i els 30 graus.

Als Alfacs, això ha fet proliferar de forma excepcional les algues, els eriçons i les ortigues, provocant molèsties i algunes queixes entre els banyistes de la platja de Garbí, a Sant Carles de la Ràpita.

L’Ajuntament d’aquest municipi del Montsià ha engegat aquests dies una campanya informativa i de neteja de la platja de Garbí, la principal del nucli urbà.

Pel que fa a les algues o macròfits, principalment del gènere Cymodocea, no es poden arrencar perquè són espècies protegides.

«No podem actuar-hi perquè es tracta d’una espècie catalogada com a ‘vulnerable’ d’acord amb la legislació vigent, i, de fet, malgrat les molèsties que poden ocasionar, els científics adverteixen que la seua presència és, precisament, símptoma de la bona qualitat de les aigües de la nostra badia», afirma l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós.

Al costat de les algues, proliferen també eriçons de mar i ortigues, que han provocat algunes incidències entre els banyistes que han hagut de ser ateses pels socorristes de la platja.

Aquests si que es poden ‘reubicar’ i així ho ha començat a fer l’Ajuntament amb la col·laboració de mariscadors professionals de la Confraria de Pescadors Verge del Carme. Concretament, els dies 19 i 24 de juliol un grup de mariscadors es van encarregar de retirar els exemplars d’eriçons que van trobar a l’aigua els van traslladar vius a altres zones del mar.

De forma paral·lela, el consistori ha instal·lat dos panells de fusta informatius, en català i castellà, que avisen els banyistes perquè evitin les zones afectades per la proliferació d’algues a la platja de Garbí.

Els rètols estan ubicats a uns dos metres mar endins i delimiten la zona concreta on s’ha detectat presència d’aquestes espècies.

L’Ajuntament de la Ràpita confia que l’anunciada baixada de les temperatures pugui fer disminuir també la temperatura de l’aigua de la badia dels Alfacs i reduir la població de macroalgues. Amb tot, des del consistori es recorda que la titularitat de les aigües i platges és de Costes de l’Estat i que qualsevol solució a mitjà termini implica negociar amb aquesta Administració.

Així, ja s’han mantingut converses, «per trobar possibles solucions més definitives i respectuoses amb l’ecosistema marí de la badia dels Alfacs», assegurava el regidor de Medi Ambient de la Ràpita, Carlos Sanchis.

Entre les possibilitats que s’han posat sobre la taula hi ha acordonar la zona d’acumulació d’algues per evitar que els banyistes hi accedeixin o també instal·lar alguna mena de plataforma o pantalà perquè es pugui superar aquesta zona sense malmetre-la ni que causi molèsties als turistes, segons detalla al Diari l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari