Prop de 150 pagesos i 15 tractors tornen a tallarla C-12 a Flix per tercer cop

Avisen que es mantindran en peu de guerra fins a aconseguir els ajuts directes per assumir les pèrdues pel foc del juny. Asseguren que seguiran tallant la C-12 ‘sine die’

12 agosto 2019 07:00 | Actualizado a 13 agosto 2019 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Prop de 150 afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre, la gran majoria pagesos i ramaders, van tornar a tallar per tercer diumenge consecutiu la carretera C-12 a Flix per fer sentir les seves reclamacions. Amb una quinzena de tractors sobre la calçada, van fer talls intermitents des de les sis de la tarda i fins quarts de vuit del vespre, causant retencions en aquesta via, sobretot de vehicles provinents de Móra d’Ebre.

És el tercer cop que ho fan i avisen que persistiran. De fet, els pagesos ja van sol·licitar el permís per tallar altre cop aquest punt diumenge vinent. A la vegada, mantenen la marxa lenta prevista per aquest dimecres 14 d’agost des de Lleida fins a la seu del Departament d’Agricultura, a Barcelona.

A la concentració van participar alcaldes i representants municipals dels pobles de Ponent on va cremar el foc, però cap de la comarca de la Ribera d’Ebre. Creuen que ara no és el moment de gastar el cartutx de les manifestacions.

«Ara ve la segona part amb la marxa lenta, hem de ser un gruix important de vehicles», deia el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, dirigint-se als assistents, en acabar l’acció. Es congratula que les protestes cada cop són més massives.

La marxa lenta prevista per dimecres de Lleida fins a Barcelona sortirà de la gasolinera de Torrefarera a partir de dos quarts de nou del matí. Els pagesos van demanar permís per a 30 i 40 vehicles. «Si som més no passa res», animava Roqué.

Confien que la consellera d’Agricultura rebi els representants dels afectats per negociar i aturar les protestes. «A veure si una vegada per totes ens en sortim dels ajuts directes, se us va cremar el terreny sense tenir-ne cap culpa», acabava.

Un 26 de juny

L’incendi de la Torre de l’Espanyol o incendi de la Ribera d’Ebre va ser un incendi originat al terme municipal de la Torre de l’Espanyol el 26 de juny de 2019 que va cremar unes 5.046 hectàrees (4.071 de massa forestal, 953 d’agrícoles i 22 d’urbanes).

Va ser l’incendi més virulent de Catalunya després dels incendis de l’Alt Empordà de 2012.

El foc s’inicià al terme municipal de la Torre de l’Espanyol i ràpidament s’estengué a diferents municipis veïns: Vinebre, la Palma d’Ebre, Flix (la Ribera d’Ebre) i Maials (el Segrià). Van participar en les tasques d’extinció 350 Bombers de la Generalitat i 260 efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME).

L’incendi es va donar per perimetrat el dissabte 29 de juny a les vuit del matí i per estabilitzat el mateix dia a les deu del vespre. Es va declarar controlat el 30 de juny a dos quarts d’onze de la nit i per extingit el 7 de juliol. L’equipament dels efectius terrestres fou principalment de camions de bombament d’aigua, vehicles nodrissa i de buldòzers, aeris fou d’helicòpters i hidroavions.

Despoblament rural

Les Terres de l’Ebre van perdre, en el període 2011-2016, 10.776 residents, el 5,62% de la població. 42 dels 52 municipis tenen menys de 5000 habitants, i 23 no arriben als 1.000. Caseres, Bot, Benifallet, Riba-roja d’Ebre o el Mas de Barberans, han estat perdent població de manera continuada des de fa dècades.

Les principals pèrdues han estat en municipis de base agrícola com Flix, segons detalla un informe de la URV.

Per afrontar aquesta qüestió s’han impulsat diverses iniciatives amb més o menys èxit, com el coworking rural, la promoció de l’arribada de noves famílies, l’enfortiment dels serveis socials per retenir la població existent, la rehabilitació d’espais i la millora del transport públic.

Comentarios
Multimedia Diari