Prop de 300 persones es concentren a l'Ametlla de Mar per demanar un nou model energètic

Les entitats ecologistes exigeixen la derogació del decret de les renovables i que s’aturi el parc eòlic de l’Ametlló, que ha rebut el vistiplau de la Ponència Ambiental

06 junio 2021 17:17 | Actualizado a 06 junio 2021 19:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Prop de 300 persones van concentrar-se ahir a l’Ametlla de Mar per reclamar un nou model energètic i la derogació de l’actual decret de les energies renovables.

La pluja d’ahir al matí a l’Ametlla de Mar no va impedir la celebració de l’acte, que va traslladar-se al local de la Societat. L’acte va ser organitzat per la Plataforma Trenquem l’Ametlló, GEPEC-EdC, Salvem lo Burgar, Stop Vandellòs II, Plataforma Tivissa Sud, Salvem Fullola i La Mola, i Terra Alta Viva, amb el suport del consistori de l’Ametlla de Mar i d’Unió de Pagesos. Al poble de l’Ametlla preocupa especialment el parc eòlic l’Ametlló, projectat amb 10 aerogeneradors de gairebé 200 metres d’alçada a l’Ametlla i al Perelló.«Ens preocupa que aquest parc haja passat la Ponència Ambiental. L’àliga cuabarrada afecta altres projectes que estan exactament al mateix lloc, i en canvi a aquest, no», va explicar ahir David Roselló, representant de la Plataforma Trenquem l’Ametlló, tot detallant que hi ha una quinzena de cases habitades de mitjana que estaran a menys de 500 metres de cadascun d'aquests molins (150 cases aproximadament en total). «També estem preocupats pel projecte Tossal de Montagut, que també té el vistiplau de la Ponència, on les línies d’evacuació passaran per un espai de gran bellesa». 

La plataforma també va mostrar el seu suport amb l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. «Té una actitut molt activa per avançar cap a la transició energètica, volent decidir des del municipi. La ciutadania ha de poder dir alguna cosa», expressà Roselló. I és que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha suspès temporalment les llicències per construir centrals eòliques i solars, iniciant una modificació puntual del POUM.

En paraules del president de GEPEC-EdC, Xavi Jiménez, l’actual model d’energies renovables «crea impactes ambientals, paisatgístics i socials, i lluny de buscar una transició real, democràtica, participativa i sostenible, el que fa és posar en mans de les empreses el territori perquè posin els seus projectes». Jiménez denuncià ahir que no s’ha aplicat la moratòria  promesa pel Govern per aturar els projectes en via de tramitació i demanen la derogació del decret. «Demanem una transició energètica real: participativa, democràtica i sostenible. Que siga distribuïda, ja que s’ha de fer prop dels llocs de consum i en espais ja degradats, com polígons industrials». Segons el president, Catalunya té 29.000 hectàrees de polígons industrials, de les quals 13.000 a l’àrea metropolitana de Barcelona i no hi ha un sol projecte en aquestes hectàrees. «Parlem d’ubicar els projectes en zones periurbanes degradades, sense interès ambiental o paisatgístic, ports, autopistes... Les empreses busquen el llocs més barats, que són zones agràries».

També l’alcalde Jordi Gaseni va demanar que els centres de producció estiguen prop dels de consum. «A les Terres de l’Ebre això fa molts i molts anys que no passa», va declarar.

Comentarios
Multimedia Diari