Proposen allargar la Via Verda amb una ruta circular pel Montsià

Santa Bàrbara posa damunt la taula un important projecte que dinamitzaria turísticament tota la comarca

17 marzo 2019 15:42 | Actualizado a 17 marzo 2019 15:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

n el decurs del Consell d’Alcaldes del Montsià d’aquesta setmana, Santa Bàrbara ha presentat la proposta de posar en marxa la Via Verda del Montsià, un projecte que en una primera fase uniria Roquetes amb Freginals aprofitant la via fèrria en desús des de 1996, però que a continuació es podria estendre per camins rurals fins a arribar a Ulldecona, i connectar d’aquesta manera amb el Camí Fluvial del Sénia, actualment en construcció (una iniciativa de la Mancomunitat del Sénia).

A continuació també es podria estudiar la possibilitat d’habilitar una via de retorn per la costa, per fer una ruta circular, passant per les Cases d’Alcanar, la Ràpita i Amposta, fins a arribar a Mianes, completant així una ruta de 75  quilòmetres molt atractiva per al cicloturisme i, d’aquesta forma, dinamitzar turísticament la comarca del Montsià. 

El regidor de Governació de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, ha explicat al Diari que la proposta ha tingut bona acollida entre els alcaldes del Montsià. «Estem entusiasmats però hem de ser realistes, ja que ara venen eleccions municipals i potser els alcaldes que ara hi estan d’acord canvien», detalla, tot recordant que la primera iniciativa en fer un estudi d’aquesta via fou l’anterior alcalde de Santa Bàrbara, Jordi Boronat. «Siga com siga, la nostra intenció és deixar aquest projecte damunt de la taula. Tindrem un projecte supramunicipal, en conjunt de tota la comarca, que podrà servir per a plans FEDER, per exemple».

El regidor explica que, en aquest sentit, per tirar endavant la proposta cal la complicitat de tota la comarca. «I que tot el Montsià tinga ganes de fer-ho». També és necessària la col·laboració de la comarca del Baix Ebre, ja que la via connectaria amb l’actual via verda, a Roquetes. La iniciativa pretén que s’aprofiti l’únic tram pendent a l’Ebre de via verda (de Roquetes a Freginals, demanant la cessió a Adif) que, seguint el riu, pot obrir ramals des de Mianes a Ulldecona, per després enllaçar amb la via fluvial de Sòl de Riu a Alcanar i, fins i tot, podria donar la volta a la comarca per la Ràpita i Amposta.

Des de Santa Bàrbara expliquen que aquest gran projecte serviria per aprofitar la dinàmica creixent de la Via Verda del Baix Ebre i la Terra Alta (i el posicionament de les Terres de l’Ebre com a referent en l’àmbit del cicloturisme),  i derivar part d’aquest flux de visitants i usuaris cap a la comarca del Montsià, per posar en valor els atractius turístics de l’interior de la comarca, que de vegades queden en un segon pla.

«La via verda l’any passat va registrar més de 40.000 usuaris. Si oferim als visitants la possibilitat de seguir més enllà de Tortosa, part d’aquests usuaris arribarien també al Montsià i el benefici en restauració i dinamització turística es podrà notar d’aquí a un temps», conclou Ollés.

Un actiu en creixement

A la Terra Alta, al voltant de la Via Verda, en dues dècades s’ha passat de 2 serveis turístics a 10, de 17 restaurants a 29, i hi passen a l’any gairebé 50.000 usuaris. Les Terres de l’Ebre cada cop s’estan posicionant més com la destinació ideal per al cicloturisme. Aprofitar aquest impuls per al Montsià és clau. D’aquesta forma, es visibilitzarien més els seus actius turístics d’interior: des de les oliveres mil·lenàries d’Ulldecona i la Sénia, passant per l’ermita de la Pietat i les pintures rupestres o el Museu de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara. Sens dubte, si la proposta de via verda del Montsià s’estengués per la costa, també es potenciaria més el turisme natural del delta de l’Ebre i es beneficiaria principalment les Cases, Amposta i Sant Carles de la Ràpita.

Comentarios
Multimedia Diari