Proposició de llei al Parlament per protegir les oliveres monumentals

La Mancomunitat de la Taula del Sénia demana als partits catalans el màxim consens per tirar endavant sense demora aquesta iniciativa, registrada pel PSC i inspirada en una llei en vigor a la regió italiana de la Pulla (Puglia)

30 junio 2018 09:43 | Actualizado a 11 octubre 2018 12:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

es oliveres mil·lenàries i centenàries són un important patrimoni natural amenaçat per l’espoli. La Mancomunitat de la Taula del Sénia, ens format per municipis catalans, valencians i aragonesos on hi ha una gran concentració d’aquests arbres (4.960 inventariats), fa temps que treballa per a la seva conservació i posada en valor.

Ara demana als partits polítics el màxim consens per poder fer realitat finalment una llei catalana de protecció. 

Aquesta setmana, el grup del PSC-Units per avançar ha registrat al Parlament una proposició de llei per a la protecció d’oliveres monumentals a Catalunya.

Des de la Taula del Sénia es dona el màxim suport a la iniciativa i s’espera que la resta de partits treballin conjuntament i facin aportacions, perquè es pugui fer realitat al més aviat possible.

D’aquesta manera es preveu poder evitar nous episodis com el que va protagonitzar un viver de Sant Celoni el passat mes de febrer, quan va arrencar d’una finca d’Ulldecona desenes d’aquestes oliveres, davant la impotència del municipi.

La proposició de llei, inspirada en una normativa ja en vigor a la regió de la Pulla (Puglia), al sud d’Itàlia, proposa protegir tots aquells arbres que tinguin un perímetre de tronc igual o superior a 350 centímetres a una altura de 130 cm del sòl.

Segons l’inventari de la Taula del Sénia, a la zona del Montsià n’hi ha més de 1.800 amb aquestes característiques, que superarien de llarg les 2.000 a tot el territori català, segons apunta Tere Adell, gerent de la Mancomunitat.

Així, s’hi prohibiria «malmetre, matar, explantar i comercialitzar» les oliveres incloses en el llistat o inventari que hauria d’aprovar i revisar la Comissió Tècnica de Protecció, depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Si s’aprova la proposta, els vivers hauran de fer una declaració del nombre d’oliveres monumentals que tenen a les seves instal·lacions, sobre les que la Generalitat podrà exercir el dret de tempteig.

El redactat de la llei també proposa ajuts per als propietaris de les finques amb oliveres monumentals, per al desenvolupament d’iniciatives turístiques al seu voltant i per a la promoció de l’oli d’oliva verge extra dels arbres encara en producció, sota una marca de qualitat.

L’incompliment de la norma es consideraria infracció administrativa, amb multes que podrien arribar fins als 500.000 euros en els casos més greus.

Comentarios
Multimedia Diari