Protecció Civil ajudarà els pobles nuclears a organitzar simulacres

El Ministeri de l'Interior signa un protocol d´actuació després de la queixa de l'associació de municipis afectats

19 mayo 2017 16:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els pobles de les àrees nuclears disposaran a partir d’ara de tot el suport de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències per millorar els seus plans municipals d’emergències, i especialment per organitzar simulacres dirigits a la població.

El subsecretari del Ministeri de l’Interior, Luis Aguilera, i l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) van signar ahir a Madrid un protocol que segella aquesta disposició, traduïda en la prestació d’assessorament i suport tècnic i la dotació econòmica suficient per fer-ho possible.

L’acord arriba després de la queixa expressada pels alcaldes en l’última assemblea de l’AMAC. Van denunciar la manca de suport i implicació del govern central en el pla pilot per a l’any 2016 que s’havia de desenvolupar arreu de les àrees nuclears espanyoles. En la gran majoria de pobles nuclears no s’han realitzat mai simulacres d’emergència nuclear amb participació de la població, que el pla pilot sí que contemplava ara.

A Tarragona, la Torre de l’Espanyol i Vandellòs es van oferir voluntaris per organitzar un paquet d’accions de difusió que culminaven amb l’organització d’un simulacre.

L’absència de pressupost a Protecció Civil ha estat la raó esgrimida per no atorgar l’ajut.

Ara, amb el protocol signat, el Ministeri de l’Interior compromet el seu suport -amb mitjans tècnics i aportació econòmica- a tres actuacions prioritàries. En primer lloc, a la preparació i posada en marxa de programes d’informació preventiva a la població en l’àmbit local. En segon terme, al desenvolupament de formació teòrica i pràctica en la gestió d’emergències nuclear als personal adscrit al plans municipals d’emergència nuclears. I, en tercer lloc, per a la preparació i posada en marxa d’exercicis i simulacres.

A banda, l’AMAC demana a Protecció Civil dotació econòmica per a mantenir en bon estat els equipaments que són necessaris per activar els plans d’emergència.

L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, havia denunciat al Diari la poca voluntat de Protecció Civil per oferir la formació preventiva necessària i el seu nul compromís en l’organització del simulacre previst per a l’any 2016.

El protocol preveu la creació d’una comissió mixta de seguiment, formada per quatre representants designats per cadascuna de les part, que es reunirà com a mínim dos cops l’any. En cada àrea nuclear es crearan subcomissions formades per tres representants d’ajuntaments d’AMAC, dos de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències i un de la Subdelegació del Govern. Aquest organisme consensuarà la prioritat i calendari de les accions a realitzar.

Vila d’Abadal precisa que l’acord signat beneficia els municipis membres de l’AMAC, que no són tots els de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs II.

Comentarios
Multimedia Diari