Protecció Civil descarta un augment dels cabals dels embassaments

A les dues del migdia el cabal de Mequinensa es manté al 102% i el de Riba-roja al 99%

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Protecció Civil ha descartat que s'hagi de dur a terme un augment dels cabals dels embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flix. Els cabals de l'Ebre s'han estabilitzat i, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), els pantans continuen amb les maniobres de desembassament amb els mateixos cabals de sortida de 1.800 m3/s que es mantindran així durant les properes setmanes, tot i que aquest mateix migdia el president de la CHE apuntava a la possibilitat d'haver d'incrementar el cabal en les pròximes hores. Protecció Civil ha constatat que no hi ha danys greus més enllà dels ja coneguts a la zona agrícoles.

No obstant, es manté activada la fase d'alerta del pla Inuncat pels cabals que es mantenen encara elevats.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha informat que a les dues del migdia el pantà de Mequinensa es mantenia al 102,62% de la seva capacitat i el de Riba-roja al 99,20%. Per la seva banda, el riu a l'alçada d'Ascó porta un cabal de 1.855 m3/s i a Tortosa 1.774 m3/s.

Segons la CHE, les dades actuals permeten descartar que s'hagi d'incrementar el cabal de sortida dels embassaments els propers dies. El cabal d'entrada a l'embassament de Mequinensa encara supera el cabal de sortida a causa de les aportacions de l'Ebre aigües amunt, però amb un valor de diferència (200 m3/s) molt inferior a la registrada durant el dia d'ahir (700 m3/s).

Això suposa un alentiment del creixement del nivell de l'embassament que actualment creix a un ritme inferior a un centímetre a l'hora. Es continua mantenint, per tant, un marge suficient de seguretat. Al llarg de la tarda es preveu que els cabals d'entrada es continuïn reduint i que a la nit siguin ja inferiors als de sortida fet que permetrà anar reduint el nivell de Mequinensa, mantenint el cabal de desembassament a 1800 m3/s.

Hores d'ara els municipis riberencs a l'Ebre no han patit cap incidència destacable. A Móra d'Ebre hi ha alguna afectació a finques agrícoles, a Deltebre els punts baixos han pujat entre 0.5 i 1 metre, a Tivenys també s'han produït afectacions a camps agrícoles, així com també a Benifallet i a Miravet.

Aquest migdia, el responsable de Protecció Civil a les Terres de l'Ebre i els Bombers de la Generalitat han fet un vol de reconeixement del riu Ebre en tot el seu curs a Catalunya per fer seguiment de les incidències produïdes pels cabals elevats i han constatat que no hi ha danys greus ni a nuclis urbans i que no s'han produït noves afectacions a l'entorn de la llera del riu més enllà de les ja conegudes, sobretot en espais agrícoles.

En els últims dies s'han produït algunes afectacions a l'entorn de la llera de l'Ebre, sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut. Protecció Civil manté la recomanació de limitar les activitats d'oci i professionals a prop del riu i extremar la precaució en zones inundables.

Per la seva part, Unió de Pagesos ha lamentat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no hagi actuat "amb prou diligència i rapidesa" a l'hora de preveure la crescuda del riu. El sindicat ha explicat que la crescuda del riu Ebre durant la matinada i el matí d'aquest dijous ha inundat camps de tarongers, sembrats i horta del Baix Ebre, tant en direcció al nord com al sud, i zones d'arbres fruiters de la Ribera.

Comentarios
Multimedia Diari