Provaran a la conca de l'Ebre un nou mètode contra el musclo zebrat

El tractament, amb un cep artificial format per un tipus de bacil que genera una toxina, s'ha realitzat amb èxit als Estats Units

19 mayo 2017 23:40 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un nou tractament contra el musclo zebrat desenvolupat i provat amb èxit als Estats Units pot aplicar-se per primera vegada a Europa a la conca de l’Ebre, la més extensa de l’Estat, on una vintena d’embassaments (entre ells els de Mequinensa, Riba-roja i Flix) estan afectats per una de les espècies invasores més perjudicials del món.

Es tracta d’un «cep artificial», format per una bacil pseudomona, que genera una toxina específica per acabar amb l’expansió d’aquest mol·lusc bivalve i que podria aplicar-se en aigües obertes, segons ha explicat la cap de qualitat d’aigües de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Concha Durán.

«Aquesta seria la solució» a una espècie invasora que provoca grans pèrdues econòmiques i que no només és present en rius i embassaments de les nou comunitats autònomes de la conca de l’Ebre, sinó també en la del Guadalquivir (Andalusia) i Xúquer (València), a més de a les conques del nord i en les internes de Catalunya i País Basc, ha dit.

Per frenar l’avanç d’aquesta espècie exòtica, originària del Mar Caspi, la CHE està en «contacte permanent» amb un grup de científics de la Universitat d’Irlanda que lidera la introducció a Europa d’aquest nou mètode provat als Estats Units.

L’objectiu és que es realitzi la primera prova europea a la conca de l’Ebre al llarg d’aquest any, una vegada que l’Agència Europea de Medi Ambient i el Govern d’Espanya hagin aprovat i autoritzat el tractament.

«Està encara per veure, però estem il·lusionats i esperançats que sigui el 2015», ha apuntat Durán.

El finançament econòmic d’aquest primer assaig aniria a càrrec del grup d’investigació d’Irlanda, a canvi que la CHE posi a disposició tot el suport tècnic necessari. «Han accedit a fer-ho així i per la nostra part està tot preparat per posar-nos en marxa ràpid», ha puntualitzat.

A més de l’impacte ambiental del musclo zebrat, l’expansió del qual està afectant la Margaritifera auricularia, una espècie de mol·lusc fluvial autòctona que resisteix a la conca de l’Ebre, la seva presència té també un elevat cost econòmic per als usuaris del riu (regants, hidroelètriques, indústries...) ja que la seva proliferació obstrueix canonades i altres infraestructures.

Tot i que encara no existeix un mètode que acabi definitivament amb el musclo zebrat, sí que s’ha aconseguit frenar-ne l’avanç de forma considerable, ja que catorze anys després de la seva aparició al tram final de l’Ebre ha afectat el 30 per cent de la conca, quan la previsió inicial era que tota la conca estigués afectada en només sis anys.

Per continuar amb la seva campanya de divulgació i conscienciació, la CHE ha actualitzat el manual de control per a instal·lacions afectades, presentat aquesta setmana, que inclou unes recomanacions que cada vegada són més demandades pel sector agrícola, «molt afectat» per la plaga, conclou Durán.

Comentarios
Multimedia Diari