Provaran noves tècniques per produir arròs ecològic al Delta

El projecte Organic Delta Rice estudia nous prototips de maquinària per aturar les males herbes en sembres en files

03 abril 2021 08:40 | Actualizado a 03 abril 2021 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El projecte Organic Delta Rice implicarà enguany diversos productors i socis de les cooperatives arrossaires per provar «en camps extensos» les tècniques que s’han estat estudiant i testejant, els últims dos anys, per incrementar la producció ecològica d’arròs al delta de l’Ebre. De la recerca, que va iniciar la Universitat de Barcelona (UB), l’IRTA i Agroserveis.cat i on s’ha sumat la indústria arrossera i els regants, en sortirà un manual d’ús. La guia se centrarà a identificar els millors fertilitzants orgànics, les varietats d’arròs més resistents a les malalties però sobretot com controlar les males herbes. Agroserveis.cat també dissenya nous prototips de maquinària per fer sembres en files o amb planter.

El cultiu d’arròs ecològic és encara molt minoritari. Al delta de l’Ebre representa menys del 2% de la producció tot i que la demanda és alta i es paga a preus molt més elevats que el de cultiu convencional. Aquesta ínfima producció d’arròs ecològic no es deu a la falta d’iniciativa del sector. «Per falta de ganes i d’iniciatives, no és. El productor arrosser no és insensible a la producció ecològica però no hi ha coneixement, no hi ha eines», apunta Marc Ibeas, president de Prodelta i director del grup operatiu sobre la producció ecològica d’arròs. El principal entrebanc que cal resoldre és la gestió de les males herbes. «Al final has de morir al desherbatge manual, incrementa molt els costos de producció i ho fa inviable», ha apuntat Ibeas. «Ja hi ha gent que fa arròs ecològic al Delta però busquem fer una guia d’ús perquè els productors tinguin un suport per fer-ho», ha apuntat Alex Navarro, director executiu d’Agroserveis.cat.

La investigació es va iniciar el 2019 amb el projecte Organic Delta Rice i una recerca de doctorat de la UB. Hi participa Agroserveis.cat i l’IRTA i se li ha donat continuïtat amb la creació d’un grup operatiu on s’hi ha sumat les cambres arrosseres, els regants, l’associació Prodelta i els productors. La iniciativa ha estat rebuda amb els braços oberts pel sector. La indústria arrossera està cobrint la demanda d’arròs ecològic comprant fora del territori i per tant, el projecte arriba «en moment oportú».

El projecte va arrancar amb tres aspectes a millorar: el control de les males herbes sense herbicides químics, la fertilització orgànica i altres productes que milloren el sòl, i les varietats d’arròs de cultiu ecològic més resistents i tolerants a malalties endèmiques. «Donant resposta a aquests tres eixos de treball podríem orientar a l’agricultor perquè es llencin a fer arròs ecològic».

Comentarios
Multimedia Diari