Publicaran una col·lecció de treballs de recerca sobre els ebrencs deportats

L’Associació Amics i Amigues de l’Ebre impulsa una iniciativa per posar en valor els projectes dels joves de batxillerat

30 enero 2021 10:40 | Actualizado a 30 enero 2021 10:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació Amics i Amigues de l’Ebre impulsarà un projecte per publicar una col·lecció de llibres amb els treballs de recerca de l’alumnat de batxillerat de les Terres de l’Ebre que tractin sobre els ebrencs deportats als camps de concentració. Fins a 180 persones de les Terres de l’Ebre van ser deportades als camps nazis, segons el Memorial Democràtic.

L’entitat ja fa uns anys que acompleix projectes d’aquests tipus, des d’homenatges als bombardejos durant la Guerra Civil, passis de documentals i debats sobre la memòria històrica i la coorganització, conjuntament amb el DEMD-Ebre (Departament d’Educació i Memorial Democràtic) del concurs anual de relats «Petjades», adreçat a alumnes dels instituts ebrencs per conscienciar sobre la memòria històrica.

«Vam detectar juntament amb els professors que estem al DEMD-Ebre que hi ha treballs de recerca dels joves de batxillerat que realment són molt interessants sobre persones deportades de molts pobles de les Terres de l’Ebre, però després es quedaven al calaix», explica el president d’Amics i Amigues de l’Ebre, Marc March. «Ens semblava injust i es perdia molta informació que s’havia obtingut elaborant aquell treball. Vam decidir buscar una fórmula per donar-los visibilitat».

Així, l’associació presenta ara una nova col·lecció editorial amb el títol «Petjades, ebrencs als camps de concentració», que recollirà els treballs de recerca (que tinguin mínim un notable de nota) que tractin sobre deportats ebrencs. S’arrencarà amb un sobre el tortosí Antoni Garcia. L’entitat es posarà en contacte amb tots els centres per recollir també treballs d’altres cursos.

En els darrers anys són diversos els projectes que s’estan portant a terme als centres de secundària per donar a conèixer la memòria històrica entre l’alumnat i els horrors sovint silenciats del passat segle XX. Així per exemple, una iniciativa a l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta també va permetre portar a terme un projecte transversal entre les matèries d’història, filosofia, alemany i cultura audiovisual, i va incloure una visita al camp d’extermini de Mauthausen. També l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre ha treballat un projecte educatiu en el qual l’alumnat de la Terra Alta ha entrevistat els seus avis i la gent gran dels seus pobles per recuperar les vivències durant la batalla de l’Ebre, de la qual la seua mateixa comarca va ser principal escenari.

Exposició

També l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa du a terme des de fa tres anys una exposició transversal per evocar el Dia Internacional de Commemoració en memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Enguany, l’elaborada per tot l’alumnat de secundària, que es pot veure des d’aquesta setmana al vestíbul de l’institut, se centra en les minories silenciades i perseguides pel règim nazi, com la comunitat jueva, les persones homosexuals, el poble gitano o el poble eslau. L’exposició ha rebut una visita institucional.

Comentarios
Multimedia Diari