Publiquen un llibre per sensibilitzar sobre el dol gestacional i perinatal

L’ulldeconenca Imma Reverté i la il·lustradora Maria Valls han creat ‘La màgia de Jan’ per reivindicar més coneixement sobre el tema

28 febrero 2022 06:30 | Actualizado a 28 febrero 2022 06:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La ulldeconenca Imma Reverté ha publicat La màgia de Jan, un conte, amb il·lustracions de la benicarlanda Maria Valls, per a totes les edats que parla sobre la pèrdua d’un fill durant l’embaràs o els seus primers dies. La publicació vol reivindicar més coneixement sobre aquest tema tabú i ajudar a entendre el procés de pèrdua.

La idea parteix de la mateixa experiència de Reverté. «Vaig perdre un nen a la 27a setmana de gestació. Quan es va fer la 5a orla dels nens del 2017, al lloc del meu fill apareixia una papallona i una nena es preguntava per què. La seva mare m’ho va explicar i em va venir la idea de fer un conte. És una manera de poder contar-ho a nens i grans i visibilitzar aquestes situacions», explica l’autora al Diari de Tarragona i afegeix que «la publicació també vol reivindicar que els nadons no quedin en l’oblit i que es respecti el desig dels pares i mares que el fill aparegui al llibre de família. No haver-lo conegut no vol dir que no existeixi, aquests nens no són coses materials».

D’aquesta manera, l’autora ha creat un conte on un nen narra la pèrdua del seu germà. Reverté va apostar per fer un llibre infantil, però per a totes les edats per fer reflexionar, entendre i sobretot sentir-se acompanyat, «ja existeixen molts llibres d’autoajuda que tracten el tema amb naturalitat, però la majoria són molt teòrics, des del punt de vista d’algú que ho ha passat es veu tot molt diferent».

A més de la naturalitat, també és important la visibilització. Es tracta d’un tema que moltes famílies i sobretot moltes dones encara silencien. Tot i que sembla que cada cop es parla més, Reverté adverteix que encara no és suficient. Així, a més de mostrar la necessitat de posar sobre la taula el tema, l’autora fa un homenatge a tots els fills no nats i busca ser un suport per a les famílies que han passat per aquesta situació. «La publicació és en memòria d’estos xiquets, per reivindicar que això no sigui un tema tabú. Mitjançant unes fantàstiques il·lustracions hem creat un llibre sobre un tema que s’ha d’entendre i que també pot servir d’autoajuda per la mort d’altres familiars», indica la ulldeconenca.

Llibres per sensibilitzar

El 2019 Reverté va explicar el seu cas al Verge de la Cinta davant de més de 100 persones però reitera que no és suficient i que s’ha de conèixer més, aprendre com actuar amb qui ho ha viscut, tenir eines per enfrontar-s’hi i saber què es pot fer en el cas de viure-ho.

El mateix any, la Biblioteca de Gandesa i Conlloga van organitzar una matinal sobre el dol gestacional i perinatal on va participar la il·lustradora Paula Bonet, que va presentar el seu treball biogràfic Roedores, Cuerpo de embarazada sin embrión i altres dones que actualment formen part de Libèl·lules dels Estels compartint el seu cas. Arran de l’acte, es va crear un recull bibliogràfic amb lectures i material audiovisual consultables online. «S’inclou el que fa referència als avortaments espontanis, gestió del dol o la mort en general. Intentem parlar d’aquests processos i recollim tots els grups de suport i associacions de Catalunya», detalla Cinta Roldán, directora de la biblioteca, destacant que «molta gent quan passa per un procés de dol s’agafa aquí per veure què els pot ajudar. El butlletí ja té tres anys i s’ha consultat més de 800 cops».

Comentarios
Multimedia Diari