Pugen el peix fresc i el cranc blau a causa de la demanda

Comença la veda de les barques del sector de l’encerclament a l’Ametlla de Mar, amb una campanya irregular

27 diciembre 2021 18:30 | Actualizado a 29 diciembre 2021 06:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En la majoria de cases, no hi ha Nadal sense peix. Llagostins, rap, palaies... Durant aquests dies d’àpats especials el peix no ha faltat, i aquesta demanda s’ha traduït en un augment evident dels preus. El consum familiar ha fet pujar el preu de subhasta del peix fresc i marisc, malgrat les restriccions contra la pandèmia aplicades als restaurants.

«Sempre per Nadal és una tendència, els preus van a l’alça per la demanda, és cíclic», explica al Diari el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, Joan Balagué. «El que més es demana per aquestes dates són el llagostí, el rap, el caragol de punxes... Són espècies que fan festa».

Així per exemple el llagostí, producte estrella de la Ràpita, ha incrementat entre un 10 i un 30% el seu preu durant aquestes dates. S’ha situat en els dies previs de Nadal en 41,47 euros el quilo. La palaia per la seua banda s’ha situat en uns 21,13 euros el quilo, però ha arribat a tenir un preu de fins a 33,5 euros.

En el cas del cranc blau el preu s’ha doblat en un mes. Es tracta d’una espècie invasora que fins ara era poc valorada, però que cada vegada està sent més preuada a la gastronomia i ha pujat molt la seua demanda. Es van detectar els dos primers exemplars de cranc blau al delta de l’Ebre el novembre del 2012 i el gener del 2013. Des d’aquell moment, la seua expansió ha estat imparable. Entre els passats 20 i el 23 de desembre, s’han pescat fins a 2.752,2 quilos de cranc blau a la Ràpita. El preu mitjà és de 7,35 euros, però s’ha arribat a pagar fins a 9,55.

Un cas a banda és l’anguila, que està registrant preus de rècord, 550 euros el quilo, un dels preus més alts dels últims anys. L’ostra, en no haver-se de pescar, té un preu menys fluctuant que les altres espècies. S’ha situat en uns 8 euros el quilo.

Veda a l’Ametlla

D’altra banda, el sector pesquer de l’encerclament de la província de Tarragona va començar dijous la seua aturada biològica fins al pròxim 20 de febrer. S’aturen així les dues embarcacions d’aquest sector que hi ha en actiu de l’Ametlla de Mar, durant dos mesos, per millorar l’estat dels caladors i recuperar espècies.

La campanya d’enguany ha estat irregular, seguint la mateixa tònica dels anys anteriors, amb mesos més intensos i altres més fluixos. El patró major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar i patró d’una barca d’encerclament, Miquel Brull, ho atribueix als períodes que les tonyines, -que és el gran depredador del peix blau-, emigren per emparellar-se, ja que coincideix que els mesos de maig i juny, la pesquera va ser satisfactòria, perquè no hi havia tonyines a la costa i a mitjans de juliol, quan van tornar, la pesquera va tornar a ser irregular i molt inestable.

En les darreres dos dècades s’ha produït la desaparició d’una part important de la flota, a l’Ametlla encara queden dues embarcacions que es dediquen a la pesca del peix blau i que són les úniques que queden als ports ebrencs.

Comentarios
Multimedia Diari