Puigdemont i Junqueras estrenen el nou edifici de la Generalitat a l’Ebre

El president de la Generalitat també inaugura el nou CAP de Roquetes, en la seva visita a les Terres de l'Ebre 

21 julio 2017 16:31 | Actualizado a 24 julio 2017 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser aquest divendres a les Terres de l’Ebre per inaugurar dues de les principals obres que el Govern ha dut a terme al territori en els darrers anys: l’edifici administratiu de la Generalitat al nucli antic de Tortosa, i en nou centre d’atenció primària (CAP) de Roquetes. 

Acompanyat del vicepresident Oriol Junqueras, Puigdemont ha recorregut l’edifici, que es va projectar fa set anys i que abans de poder ser una realitat ha passat per diversos entrebancs, amb una aturada de les obres i el replantejament del projecte durant els anys de la crisi. Finalment l’obra ha tingut un pressupost de 14,8 milions d’euros

La seu acull tots els departaments de la Generalitat que fins ara estaven en règim de lloguer,  fet que permet a la Generalitat un estalvi anual de 579.000 euros. També l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), que concentra els serveis  que fins ara prestaven de manera separada als diferents departaments, amb l’objectiu de facilitar i agilitzar els tràmits. A més, hi ha la seu de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya o l’Agència Catalana del Consum.  En total, hi treballen uns 160 funcionaris. 

En paral·lel també s’ha reestructurat el Palau Abària, que acull la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, i els departaments de Vicepresidència, d’Interior i de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.

Segons ha detallat el president, el nou edifici busca la màxima eficiència «en centralitzar serveis i, alhora, descentralitzar poder», perquè el que s’aconsegueix és «apropar al màxim l’administració als ciutadans i als seus ajuntaments perquè les decisions més rellevants es puguin prendre aquí». «És la manera que tenim d’autogovernar-nos en el segle XXI: amb una xarxa cada cop més densa de nodes administratius que aproximin l’administració i donin capacitat de decisió al territori», ha afegit Puigdemont.

Per  al vicepresident Oriol Junqueras, l’obra mostra «el compromís del Govern amb les Terres de l’Ebre, com el que les Terres de l’Ebre tenen amb el país». 

Per a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, l’obra suposa la constatació que el Govern de la Generalitat «treballa dia a dia en el benestar dels ciutadans, més enllà del procés»;mentre que el delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha destacat que l’edifici ajuda a dignificar el nucli antic de la ciutat. 

El president s'ha traslladat posteriorment a Roquetes, per inaugurar el nou CAP. Amb una superfície de 3.317 metres quadrats, el nou centre s’ha aixecat en una àrea de creixement urbà, al límit del terme municipal de Roquetes amb Tortosa. Compta amb consultes assistencials, una aula d’educació sanitària, una àrea d’atenció urgent i la base comarcal del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), entre d’altres. El nou Centre d’Assistència Primària es va començar a construir el 2015 i ha tingut un cost de 2,2 milions d’euros, a càrrec del Departament de Salut. 

Segons va remarcar Carles Puigdemont, la posada en marxa d’equipaments com el de Roquetes demostra «no només de què som capaços, i ho seríem molt més si disposéssim dels recursos, sinó també les prioritats que tenim com a país». «Excel·lim en aquells camps on tenim eines, malgrat que escatimin els recursos»; va insistir. 

Al CAP de Roquetes s’ha ubicat la nova base del Sistema d’Emergències Mèdiques, un espai que millora les condicions dels professionals i que compta amb una zona d’aparcament. En el que portem d’any, el SEM ha mobilitzat les seves unitats en 11.701 ocasions arreu de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre per atendre patologies amb Transport Sanitari Urgent, el que suposa un 5 per cent  més que en el mateix període de l’any anterior, segons dades facilitades per la Generalitat. 

Comentarios
Multimedia Diari