Puja el preu del peix i els pescadors confien en bones captures

Enguany els períodes de veda no han coincidit entre els ports del nord i del sud i els pescadors ho han agraït

07 agosto 2017 08:47 | Actualizado a 08 agosto 2017 11:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’estiu passat, la coincidència dels períodes de veda entre els ports del nord de les Terres de l’Ebre (l’Ametlla de Mar i l’Ampolla) i els del sud (Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar) va ensorrar els preus del peix, tot i les nombroses captures que es van realitzar. 

Enguany, però, les vedes o aturades biològiques s’han realitzat correctament i tal com era habitual: els ports del nord, al maig i juny, i els del sud, al juliol i agost. Els preus del peix, afirmen els pescadors ebrencs, estan anant molt bé.

«Enguany ho hem fet com tots els anys. L’any passat un decret del Ministeri de Pesca ens va fer coincidir amb tots a la mar a l’agost. Va ser un desastre», explica Eusebi Rosales, president de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita. «Les vedes funcionen molt bé si es fan correctament i si ens dividim bé».

Rosales afirma que creu que les expectatives són bones. Tot i que s’agafa una mica menys de peix, els preus són favorables per als pescadors. Així doncs, les embarcacions de Sant Carles de la Ràpita i de les Cases d’Alcanar sortiran a la mar el dia 1 de setembre.

«Agost és molt enganyós. Molta gent pensa que el peix es ven millor durant aquest temps perquè hi ha molts de turistes que el volen. Però el nostre peix és per als mercats centrals i allà no es ven molt perquè la gent de les capitals marxa de vacances i els mercats no treballen. De normal el peix a l’agost va barat», explica el president de la Confraria de la Ràpita.

De previsions una mica més pessimistes són els pescadors de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar. I és que, tot i que el preu és positiu, no ho és la captura de peix, que és menor a altres anys.

«Les vedes s’han de fer com enguany i no com l’any passat. El mar es recupera, i això és el més important. La veda ha de ser factible socioeconòmicament. No hem de fer ni nevera ni llençar el peix al mar. Enguany hauria tornat a ser un desastre si la veda hagués sigut com la de l’any passat», valora Miquel Brull, patró major de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar.

Els pescadors de l’Ametlla i l’Ampolla porten tot el mes de juliol i fins ara pescant.«Fa 30 anys que fem vedes, i si les fem així és per algun motiu. Són els nostres pares qui les van començar, perquè el mar es repose», comenta el patró major.

No obstant, les notícies de captures són negatives pel que fa específicament al polp i al lluç. «Al principi de l’estiu no n’agafàvem ni un ni l’altre. Ara a poc a poc s’està recuperant una mica», detalla Brull.

La resta de peix capturat són xifres habituals, però el fet que només siga el lluç fa pensar els pescadors que siga a causa d’un cicle específic del mar o que una neteja del riu del mes de maig a Flix i els pescadors de tonyina hagen tingut alguna cosa a veure.

Què és un període de veda?

La veda és un període de temps durant el qual els vaixells de pesca han de romandre amarrats al port i no poden sortir a pescar. 

Així, és una manera de fer de la pesca una activitat més sostenible i respectuosa amb el medi marí i d’aquesta forma, els pescadors i els consumidors contribueixen a una certa regeneració de l’ecosistema marí.

Els pescadors estan acostumats a incrementar les captures després de la veda biològica, dos mesos en què les barques d’arrossegament es queden a port i les espècies tenen una treva per reproduir-se.

Comentarios
Multimedia Diari