Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Qualsevol podrà salvar una vida a Amposta

Cardio Protect Point, una divisió del Grup IMPOSITA, és l'única iniciativa a l'Ebre que ofereix un servei complet contra les aturades cardíaques: venda de desfibril·ladors, manteniment i formació

Marina Pallás

Whatsapp
Francesc Roig i David Monllau, responsables del servei, al costat d´un dels desfibril·ladors. Foto: Joan Revillas

Francesc Roig i David Monllau, responsables del servei, al costat d´un dels desfibril·ladors. Foto: Joan Revillas

Amb l’objectiu de millorar el pronòstic d’aquells que pateixen una aturada cardioaturada, Cardio Protect Point, una divisió del grup IMPOSITA, d’Amposta, es proposa ser una eina de conscienciació i d’ajut per a una actuació ràpida en els casos d’aturades cardíaques sobtades i aportar la tecnologia més avançada i una formació clau en l’ús de desfibril·ladors.

Més d’una vintena d’institucions, centres públics i domicilis particulars ja han emprat el seu servei. Cardio Protect Point s’encarrega de la venda i la distribució dels desfibril·ladors, la seua instal·lació i futur manteniment i la formació als possibles usuaris, molt pràctica. Es tracta de l’única empresa al territori que ofereix aquest tipus de servei complet i formatiu.

«Vam nàixer amb el propòsit de fer de les Terres de l’Ebre un espai completament cardioprotegit», explica Francesc Roig, gerent de Cardio Protect Point i soci d’IMPOSITA juntament amb David Monllau.

Un aparell intel·ligent

El desfibril·lador és un aparell que emet un impuls de corrent continuat al cor per tal de possibilitar que torne a bategar a un ritme normal i puga bombar la sang. La realització de la reanimació cardiopulmonar abans de l’arribada del servei d’emergències i una desfibril·lació precoç i de qualitat (en 1-2 minuts) augmenta entre 7 i 20 vegades les possibilitats de sobreviure.

A Espanya la freqüència de morts per malaltia coronària és d’una persona cada 23 minuts, i a Catalunya cada 140 minuts. «Per això, atendre una persona amb una aturada cardíaca ha de ser al més aviat possible, mantenir-li les constants vitals mentre no arriba l’ambulància», argumenta Roig.

Els desfibril·ladors seleccionats per Cardio Protect Point (el Samaritan Pad 350P i el Samaritan Pad 500P) són uns aparells d’ús molt senzill. Destaquen per la seua ràpida posada en marxa i compten amb una locució que va explicant cadascun dels passos a seguir.

Aquests DEAS duen preconnectats els elèctrodes per tal que només calga desenganxar-los i col·locar-los al tòrax de la persona afectada. El seu funcionament és totalment segur: analitzen el cor del pacient i decideixen si cal o no desfibril·lar. Només s’han d’anar seguint les instruccions que dóna la locució: enganxar els pegats i, si el desfibril·lador ho determina, administrar la descàrrega prement el botó.

«Són uns aparells no massa grans que es poden guardar a qualsevol lloc. Però han de mantenir-se en òptimes condicions, d’aquí el nostre servei de manteniment, ja que no sabem mai quan els podrem necessitar», explica.

Formació molt pràctica

IMPOSITA és un centre reconegut per la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Consell Català de Ressuscitació i disposa de formadors amb una àmplia experiència en la branca sanitària i en la docència.

El centre ofereix un mòdul formatiu inicial de sis hores (una hora de teòrica inicial i cinc de pràctiques) que pot realitzar qualsevol persona major de 18 anys que dispose del títol de graduat en educació secundària o el títol de graduat escolar.

Amb aquesta formació, s’obté una titulació oficial de la Generalitat de Catalunya «i s’està preparat per a qualsevol eventualitat», en paraules de Roig.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También