«Quan has nascut a la vora d’un riu, o d’una muntanya, el paisatge et marca molt»

Arturo Gaya és l’autor d’una guia molt personal que recorre el riu Ebre de principi a fi

04 octubre 2021 08:48 | Actualizado a 04 octubre 2021 08:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El riu és el teu paisatge, la teua banda sonora i la teua memòria. Amb el pas dels anys creix en tu mateix la necessitat d’anar riu amunt o riu avall per conèixer més coses i més gent», diu Arturo Gaya al pròleg del seu últim llibre titulat L’Ebre: 50 raons per estimar-lo. 
Gairebé sis anys després de publicar L’Ebre, un riu que fa pujada, l’artista i periodista tortosí publica una obra que conforma, de nou, un viatge pel riu Ebre, en aquesta ocasió de baixada.

L’autor proposa un recorregut des del naixement del riu Ebre a Cantàbria fins a la seua desembocadura a l’Illa de Buda. A través del paisatge, la cultura, la història i la gent, però sobretot a través d’un sentiment d’identitat compartit, sorgeixen 50 raons per conèixer però sobretot per estimar el riu Ebre. «És important conèixer el paisatge. Quan has nascut a la vora d’un riu, un mar o unes muntanyes, aquest paisatge et marca molt i el riu és el meu paisatge, els meus rècords, la meua memòria, el lloc que vull que cuidar i on vull viure», explica Gaya, que, en aquest sentit, apunta que haver crescut a prop del riu i tenir-hi un fort vincle és el que l’ha impulsat a fer petits viatges riu amunt i avall i escriure el llibre a partir d’aquests: «esta aigua que passa per tants llocs abans d’arribar a casa meua és la que m’ha cridat a què la vulgui conèixer».

L’obra compta amb fotografies de la Dinamitzadora i programadora cultural Maria Elena Maureso que ajuden a reflectir a través de 50 capítols i 930 quilòmetres l’essència d’un viatge personal que va més enllà de la simple ruta turística. Costums, tradicions, maneres de viure, records, veïnatge i música són alguns dels elements que també apareixen en la publicació que amb una narrativa molt lliure mosta la idea que per estimar un indret cal apropar-s’hi i conèixer-lo bé, sense l’obstacle de la pressa.

El llibre, editat per l’editorial Cossetània, s’ha publicat en català i en castellà a través del segell Lectio.

La defensa de l’Ebre
L’objectiu del llibre és ensenyar «una gran regió que no està massa donada a conèixer com a tal perquè està dividida en diferents regions administratives i cada una tracta el seu tram», afirma Gaya, que explica que la publicació no només invita a conèixer un paisatge, sinó que també busca que «la gent acabe estimant l’Ebre, un riu que necessita defensors». L’autor, reconegut activista en la defensa del riu Ebre, destaca la necessitat de sediments que li falten al Delta. «Al llibre es recomanen llocs per visitar, però al mateix temps s’està dient que l’Ebre té un Delta que necessita sediments que arriben al mar i que els rius no moren al mar, sinó que li donen vida. Esta és la idea». D’aquesta manera, Gaya fa un retrat d’un viatge molt personal a partir d’una cultura i un paisatge però sobretot a partir d’un sentiment compartit. 

Molt més que una guia de viatge

 La publicació està preparada com si es tractés d’un quadern de viatge. De fet, l’autor explica que cal un mapa per anar als llocs, ja que es basa en unes recomanacions molt personals. «S’explica el sentiment que m’ha transmès cada lloc. Segons la zona puc parlar del paisatge natural, de llegendes, de la seva gent o patrimoni».

Comentarios
Multimedia Diari