Quatre entitats empresarials porten a Europa la indemnització del Castor

Consideren que la indemnització de 1.350 milions d´euros fixada per l´Estat és discriminatòria i altera la competitivitat

19 mayo 2017 22:24 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les patronals Cecot, Fepime Catalunya, Centre Metal·lúrgic i Consell Intertèxtil Espanyol han presentat una denúncia davant la Comissió Europea en contra del pagament dels 1.350 milions d’euros d’indemnització pel magatzem Castor perquè, segons el seu parer, «altera la competitivitat» i és «discriminatòria».

El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, ha assenyalat que se senten legitimats per interposar aquesta demanda «per la legislació i per tot el teixit empresarial de Catalunya i Espanya», i ha afegit que «les ajudes d’Estat representen una alteració a la competitivitat» i «no haurien de ser admeses».

Els impulsors de la iniciativa creuen que es compleixen totes les condicions perquè la demanda prosperi a Brussel·les, ja que la indemnització del Castor constitueix un avantatge, és una mesura selectiva, afecta la competència i no és compatible amb el Mercat Únic, entre d’altres factors. En aquest sentit, la coordinadora de l’equip jurídic, Asun Cirera, ha comentat que «és cert que el pagament de la indemnització es fa a través d’Enagás», però perquè «ho ordena l’Estat d’acord amb una norma jurídica». A més, ha afegit l’advocada, «rebre 1.300 milions millora la posició financera de qualsevol empresa, indubtablement».

«El reforç econòmic col·loca Escal UGS –la concessionària del magatzem de gas, participada per ACS en un 66,67%– en posició de força», ha subratllat Cirera, que ha recordat que «es tracta d’una empresa amb un 80% de comerç exterior i amb una presència important a Europa». L’experta afegeix que a vegades «hi ha mesures que es poden prendre si l’interès és prioritari», però que en aquest cas «no hi ha cap motiu que ho justifiqui».

 

Comunicat al ministre

Les entitats empresarials han comunicar al ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, la interposició de la denúncia. Al juliol de l’any passat, Escal UGS va presentar un escrit de renúncia a la concessió d’explotació de l’emmagatzematge subterrani, projecte paralitzat pel Ministeri d’Indústria al setembre del 2013 després dels sismes detectats a la costa del Delta.

A l’octubre del 2014, el Govern va acceptar en un reial decret-llei la renúncia a la concessió i va fixar una indemnització per a la companyia de 1.350,7 milions, quantitat que es carregarà al rebut del gas durant 30 anys.

Comentarios
Multimedia Diari