Quatre farmàcies de les Terres de l'Ebre ofereixen la prova del VIH

Aquestes noves farmàcies s'afegeixen a les 12 de Tarragona i Reus que des del 2012 realitzen la prova i també a les quatre que recentment s'incorporen a Valls i el Vendrell

19 mayo 2017 22:16 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Primera setmana amb la disposició de la prova ràpida del VIH a quatre farmàcies de les Terres de l’Ebre. Des de dilluns passat, en concret les farmàcies de Montserrat Renau i la Gamundi de Tortosa, i les de Carme Albella Beltran i Juan Carlos Moran i Sitja, a Amposta, ofereixen la prova de detecció precoç del VIH.

Aquestes quatre farmàcies s’afegeixen a les 12 de Tarragona i Reus que des del 2012 ofereixen aquesta prova i també a les quatre que recentment s’incorporen a Valls i el Vendrell. Així doncs, en total, una vintena de farmàcies ofereixen aquest servei a la província de Tarragona.

Aquesta és una decisió conjunta entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. «El Pla de Salut 2011-2015 ja va establir aquest desplaçament. Primer començant per les ciutats grans per anar implantant-ho a les de menor nombre d’habitants, i tot el que sigue ampliació de serveis és molt positiu», explica al Diari el president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona (COFT), Joaquim Nolla.

El servei de moment a l’Ebre no ha tingut usuaris. «No crec que les farmàcies estiguessen preparades per haver ofert aquest servei abans. Ens hem d’adonar de les necessitats de la població. Fa tres anys no m’hi hauria posat, però ara sí», valora el farmacèutic Juan Carlos Moran. «És un servei com un altre dels que oferim a les farmàcies, com la prova de sucre o de colesterol, i no considero que arribe tard», expressa, per una altra banda, la farmacèutica Montse Renau.

La prova del VIH / SIDA és una anàlisi de sang senzilla que detecta la presència d’anticossos contra el VIH dins l’organisme. Té un preu de 10 euros i els resultats es coneixen en mitja hora.

«És molt senzilla, amb una punció al dit. Si donés positiu, s’hauria de confirmar el diagnòstic i des de la farmàcia orientem la persona per fer una altra analítica a l’hospital i el derivem a un metge», explica Moran.

En el moment de sol·licitar la prova, però, a l’usuari se li realitza una entrevista per saber si realment s’ha exposat al virus mitjançant relacions sexuals o sang. «Si el client està preocupat però els factors no han sigut de prou risc, el farmacèutic pot valorar que no fa falta», diu Renau.

Segons el COFT, des del 2012 a la província 518 persones s’han fet la prova. El 75 % eren homes i un 50 % tenia entre 31 i 45 anys. «Un 2 % va sortir positiu, però després va haver de confirmar-se a l’hospital. És important trobar el 2 %, però també que al 98 % se li faça una atenció farmacèutica amb informació sobre la transmissió del VIH i com evitar-la», puntualitza Nolla.

Saber al més aviat possible si s’està infectat permet beneficiar-se d’un seguiment mèdic i d’un tractament que millore la qualitat de vida, així com per evitar la reinfecció a altres persones.

Comentarios
Multimedia Diari