Queixes dels usuaris del CAP de Deltebre per les cues al carrer

L’Ajuntament de Benifallet denunciarà davant del Síndic de Greuges «la mala gestió sanitària a les Terres de l’Ebre»

10 agosto 2020 08:40 | Actualizado a 13 agosto 2020 15:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El nou sistema d’atenció sanitària als CAP i consultoris locals, condicionat per la pandèmia de Covid-19, està generant queixes en usuaris i ajuntaments de les Terres de l’Ebre. És es cas de Deltebre o Benifallet. 

La majoria de consultoris continuen sense obrir en l’horari anterior a la pandèmia, per la necessitat que hi ha hagut de reorganitzar els equips de treball que també s’encarreguen de detectar i atendre els casos de coronavirus; es requereix un contacte previ via telefònica o telemàtica per poder accedir a una visita, i als centres l’accés està molt controlat, de manera que sovint els usuaris han d’esperar al carrer fins poder ser atesos per uns professionals que no sempre són els de referència del pacient. 

A Deltebre, l’Ajuntament ha traslladat a Salut el malestar dels veïns per haver d’esperar a les portes del centre de peu, suportant les altes temperatures de l’estiu. A més, segons explica al Diari la usuària Rosa Chert, els professionals surten a la porta i pregunten allí mateix el motiu de la visita, pel que el malalt ha d’explicar davant de la resta de persones el que li passa. «No hi ha confidencialitat», afirma aquesta veïna, que demana una reformulació dels protocols actuals de l’atenció a primària per part del Departament de Salut. 
Molts usuaris també es queixen de les dificultats per poder accedir a una visita i poder ser atesos pel seu metge de capçalera. «Tot i que són moments difícils, aquestes cues i aquest sistema de funcionament no són propis del segle XXI», es queixa un altre veí de Deltebre, Carlos Bertomeu.

Després de dues cartes de l’Ajuntament de Deltebre a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, traslladant les queixes dels usuaris, des del Departament de Salut es va instal·lar una carpa a les portes del CAP, que resulta insuficient quan de vegades hi ha fins a 40 persones esperant. Les màximes acumulacions de gent es produeixen a primera hora del matí, quan hi ha cites per extraccions de sang i analítiques, segons explica la regidora d’atenció a les persones de Deltebre, Lluïsa Ventura. 
El CAP també ha instal·lat un accés diferenciat, amb una carpa per la part pel darrera, per atendre i fer les proves PCR a aquells casos sospitosos de Covid-19. «I em consta que s’ha millorat el sistema de cribratge a la porta, per garantir la confindencialitat», afirma al Diari la gerent de a Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà. 
 

Benifallet

Per la seva banda, l’Ajuntament de Benifallet ha anunciat que portarà al Síndic de Greuges la gestió sanitària a l’Ebre, en considerar que «atempta contra els principis fonamentals del dret a la salut». Així ho ha aprovat per unanimitat el ple que, a més, s’ha compromès a iniciar les mobilitzacions oportunes per defensar els interessos de les persones «per rebre una atenció sanitària digna». «El dret a la Salut és un dret universal que en aquests moments els pobles petits no tenim garantit», ha criticat l’alcaldessa, Mercè Pedret. «Aquesta manera de gestionar la salut afecta a molts municipis amb població vulnerable, que estan indefensos, però també als professionals que intenten com poden fer la seva feina cada dia i que són els que han de donar la cara en tot moment del desgavell que hi ha», afirma. 
Pedret ha titllat de vergonyosa la situació. «La gent del poble ja no aguanta més, i ens consta que això també passa als altres pobles veïns», ha exposat. «Ens canvien cada dia l’atenció, quan s’anuncien els horaris, no es compleixen, la gent se’n torna del consultori local perquè se’ls diu que allà no se’ls pot atendre i que han d’anar al CAP, i quan arriben al CAP els diuen que allí no, que han d’anar al consultori. Hem rebut tantes queixes que es podria escriure un llibre», explica l’alcaldessa, que demana als pobles veïns amb situacions similars que també presentin queixes al Síndic de Greuges per fer un front comú i reclamar un millor servei. 

«Mà estesa» als ajuntaments per fer front a la pandèmia i millorar l’atenció primària

La gerent de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, recorda que actualment és l’atenció primària la que suporta la pressió del sistema sanitari per detectar els casos de coronavirus, fer les proves necessàries i intentar tallar les cadenes de transmissió. En aquest context, admet que alguns serveis de consultoris locals i CAP s’estan reestructurant sobre la marxa, atenent a les necessitats de cada moment. «Es preveia un procés gradual de tornada a una certa normalitat i de reobertura dels centres, però de vegades ens trobem en circumstàncies que ho impedeixen», explica. En aquest sentit, Lleixà demana comprensió a la ciutadania, i recorda la conveniència que abans d’acudir al seu centre de referència, facin una trucada o es posin en contacte via telemàtica. «Intentarem millorar en tot allò que es pugue, però demanem la col·laboració de tothom». «Cal entendre que ens trobem en una pandèmia, en una situació totalment excepcional en la que els professionals de la salut estan donant el màxim», remarca. 

Comentarios
Multimedia Diari