Queixes dels veïns del Baix Ebre que tenen assistència mèdica sols al matí

La nova reorganització s’ha posat en funcionament aquesta setmana i els consistoris tampoc fan una valoració positiva

09 noviembre 2019 11:50 | Actualizado a 09 noviembre 2019 12:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cinc dies després de posar-se en marxa la nova reordenació dels serveis i horaris d’atenció primària a la zona de Tortosa Oest (que abasta una part del Baix Ebre i el Mas de Barberans, al Montsià), la sensació general és que els pobles no fan, de moment, una valoració positiva de la mesura. Amb la nova reordenació, nou consultoris locals tenen ara metge només al matí.

Els veïns d’Aldover, Xerta, Benifallet, Paüls, Alfara de Carles i els Reguers s’han de desplaçar a Tortosa, mentre que els de Jesús, la Raval de Crist i Mas de Barberans hauran d’anar fins al CAP de Roquetes si volen ser atesos pel metge de capçalera en horari de tarda. Cadascun d’aquests pobles té assignada una tarda al CAP de referència per a les visites concertades, però les visites sobrevingudes i incidències són també ateses la resta de dies. A més, hi haurà un equip de tarda dedicat exclusivament a les visites domiciliàries, establert al CAP Baix Baix Ebre però que donarà cobertura a tota l’àrea de referència.

Durant aquests primers dies, el Departament de Salut s‘ha desplaçat als pobles per mantenir reunions amb la ciutadania i explicar-los els canvis.

Tot i que encara és aviat, de moment la mesura no ha sigut molt ben encaixada pels veïns que, majoritàriament, veuen els seus serveis retallats. La queixa general de tots aquests pobles petits és que la seua població està molt envellida, i haver d’anar fins uns altra població per visitar el metge els suposa un greuge. «En el cas de Paüls, com que perdem la tarda dels dilluns, aleshores nosaltres estem sense metge dissabte, diumenge i dilluns», exemplifica l’alcalde, Enric Adell. «A la gent no li ha semblat bé la nova reordenació i nosaltres estarem al costat dels nostres veïns i traslladarem aquesta inquietut».

Així mateix ho valora Mercè Pedret, alcaldessa de Benifallet. «És aviat per dir què opinen els veïns, hem d’esperar una mica... Però considero que el que estan fent és retallar en serveis. Cal que els metges cobrin bé per la seua feina i garantir els serveis als pobles petits. Si no la gent no s’hi quedarà. Com podem parlar de reequilibri territorial o de combatre el despoblament si anem així?».

L’alcalde de Mas de Barberans coincideix en aquest sentit: «som conscients de la manca de facultatius, però això no pot repercutir en la ciutadania», expressa. «Volem pensar que un cop la gent tinga la reestructuració més assumida no serà tan negatiu, però els temes de salut als pobles petits sempre creen neguit, especialment perquè tenim molta gent gran. Si treiem serveis no podem parlar de reequilibri territorial».

Un altre dels pobles afectats és Els Reguers. «Veiem la mesura com una retallada. No volíem crear un estat d’alarma, volem dona una oportunitat a veure si funciona, però els veïns no estan contents. A més a més que l’atenció al matí són sols tres hores. De forma que tu pots anar a la consulta però res et garanteix que t’agafaran», valora l’alcaldessa pedània Anna Rehues. L’alcaldessa explica que celebrarà d’aquí unes setmanes una reunió amb la ciutadania per recollir les inquietuts i traslladar-les al Departament.

«La gent està molt disgustada i ja ens ho ha fet saber», explica per la seua banda el president de l’EMD de Jesús, Víctor Ferrando. «A més en el cas de Jesús nosaltres ja teníem un problema i és que el nostre consultori mèdic és molt petit, i com que ara només podem anar al matí, es desborda, i la gent ha d’esperar-se dreta». Ferrando diu que el poble està «molt content» de l’equip mèdic, «però realment considerem que treballen en unes condicions que no els hi pertoca. També tenim problemes de privacitat: per entrar a infermeria, has de creuar per la consulta del metge, i fins i tot una saleta d’ús personal l’han hagut d’habilitar de consulta perquè no s’hi cap».

Més optimista és l’alcaldessa d’Aldover Rosalia Pegueroles. «És aviat encara per opinar com ha anat el canvi... Però no hem de considerar que són retallades sinó una reordenació, un canvi de model. El problema de les Terres de l’Ebre és que no tenim prous metges, i que la població està envellida», valora.

Al desembre el Departament de Salut es tornarà a reunir amb aquests pobles per avaluar com ha anat el canvi i recollir les seues impressions.

Comentarios
Multimedia Diari