Qui és el soldat de la fossa de la Guerra Civil a Benifallet?

Els arqueòlegs hi troben les restes d'un soldat mort en combat, probablement de la Lleva del Biberó

28 mayo 2020 09:50 | Actualizado a 28 mayo 2020 16:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha dut a terme aquesta setmana els treballs d’obertura d’una fossa de la Guerra Civil al municipi de Benifallet (Baix Ebre). L’excavació s’ha portat a terme entre aquest dilluns i dimarts a la finca coneguda com a Mas de Llacuna, situada entre la serra de Pàndols i el riu Ebre. Els arqueòlegs hi han trobat les restes d’un soldat mort en combat, sense crani ni braços. La intervenció es dona per acabada.

Possible soldat de la Lleva del Biberó

L’esquelet correspon a un home jove, d’entre 17 i 18 anys. Portava munició russa, utilitzada per l’exèrcit republicà. Per això, la hipòtesi que pren més força és que es tracti d’un soldat de la Lleva del Biberó, víctima dels enfrontaments que van tenir lloc a la zona durant els primers dies de la Batalla de l’Ebre, a finals de juliol de 1938. Les restes seran traslladades al laboratori per a l’anàlisi antropològica i l’extracció d’ADN.

28a obertura

La de Benifallet és la vint-i-vuitena fossa que s’obre a través del Pla de fosses, el programa del Govern que des de 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes.

A Catalunya hi ha 517 fosses de la Guerra Civil documentades, amb una xifra estimatòria de 20.000 persones enterrades. 

Amb el soldat trobat a Benifallet, les excavacions del Pla ja han facilitat la recuperació de les restes de 305 persones. D’aquestes, vuit han estat identificades amb el Programa d’identificació genètica: un sistema que disposa d’una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de restes localitzades en fosses. Les dades s’encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.

Prioritat: les dades genètiques de les restes

El Programa d’identificació genètica disposa actualment d’unes 2.000 mostres d’ADN de donants vius i d’uns 200 perfils genètics de restes de fosses. El Departament es marca com a prioritat per als pròxims mesos dur a terme l’extracció de dades genètiques de les restes que encara no s’han analitzat. Es tracta d’un procés complex i car. Cada extracció d’ADN d’un individu d’una fossa té un cost aproximat d’uns 1.000 euros.

En canvi, la donació d’ADN per part de familiars és gratuïta i indolora, i és clau per poder identificar les víctimes. Els familiars que vulguin donar una mostra genètica s’han d’inscriure al Cens de persones desaparegudes [hipervinculem]. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’encarregat d’extreure la mostra del frotis bucal.

Comentarios
Multimedia Diari