Quinze anys dedicats al suport i la difusió de la cultura catalana

L’Institut Ramon Muntaner celebra l’aniversari de la fundació de la seva seu

03 julio 2018 10:15 | Actualizado a 05 julio 2018 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La tradicional jornada que l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) celebra de forma biennal a la seva seu de Móra la Nova, enguany també s’ha convertit en la festa dels seus quinze anys de funcionament. La directora del centre, M. Carme Jiménez, ha afirmat que des de l’Institut «es vol aprofitar aquest esdeveniment per fer balanç de tota l’activitat que s’ha dut a terme durant aquests anys, però també realçar els nous projectes que es duran a terme en un futur proper». 

Per a l’ocasió, aquest cap de setmana passat es van organitzar una sèrie d’activitats, entre les quals destaquen l’espectacle literari Com nos tornem, a càrrec de Bubulina Teatre, les exposicions ‘Arqueologia i patrimoni industrial a les comarques de Tarragona’ i ‘L’any de la gelada’, la presentació de la V Beca Joan Veny o el XIX Premi de Recerca Josep Ricart i Giralt a projectes dedicats al patrimoni i la cultura marítima. 

Servei de suport i visibilització
El patronat, segons la directora del centre, «s’ha convertit en un lloc de trobada entre la societat civil i l’administració, d’on han sortit projectes molt interessants». Actualment són 343 entitats les que treballen per la recerca i la divulgació cultural, a les que l’IRMU destina aquest any una quantia de 150.000 euros per treballar amb les seves principals línies d’actuació: el suport econòmic, on s’inclouen els premis i les beques, el ventall de projectes conjunts adreçats als diferents centres d’estudis, i el suport logístic per donar visibilització a la tasca dels centres.  

Tot i la feina que ja estan realitzant, l’entitat segueix treballant en el suport als centres d’estudis, per això s’han marcat uns objectius futurs amb els quals ja estan treballant per millorar alguns aspectes que necessitaven ser atesos. Entre aquestes metes trobem una col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats, amb la qual ja s’estan generant uns informes perquè els docents que treballen voluntàriament als centres d’estudis vegin la seva feina reconeguda en el seu currículum. Uns altres propòsits són apropar-se al públic més jove, per això han creat el Premi Ramon Muntaner, i millorar els vincles amb les Illes Balears i el País Valencià, on des de la direcció s’ha afirmat que «estan mirant de fer projectes conjunts, com els que ja s’havien fet en el cas del RECERCAT».

L’Institut Ramon Muntaner, amb seu al Mas de la Coixa, a Móra la Nova, va néixer l’any 2003, fruit d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, amb l’objectiu de difondre i donar suport als projectes d’investigació i de promoció cultural dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, que són les entitats dedicades a l’estudi de la història, el patrimoni cultural i natural, les ciències socials i humanístiques, i a la divulgació cultural dins els àmbits tant locals com comarcals del territori.

L'Institut Ramon Muntaner és una fundació privada que treballa per intentar crear una xarxa entre els centres i instituts d’estudis per donar a conèixer la feina que es realitza per part dels investigadors i dinamitzadors culturals que treballen a la zona 

Comentarios
Multimedia Diari