Quinze municipis de la demarcació s’alien per propulsar l’Hidrogen Verd

L’empresa SOMFETS lidera una proposta convençuda en revolucionar el sector energètic en un moment clau per a les Terres de l’Ebre amb el futur tancament de les centrals nuclears

06 noviembre 2021 10:11 | Actualizado a 06 noviembre 2021 10:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte Hidrogen Verd Catalunya Sud ja és una realitat. Una quinzena de municipis de la demarcació de Tarragona participaran en la iniciativa de l’empresa SOMFETS. Ahir es va presentar oficialment el projecte, en un acte organitzat per la Cambra de Comerç de Tortosa.
El projecte busca i selecciona municipis que reuneixen bones condicions per generar Hidrogen Verd per crear instal·lacions demostradores d’aquest nou model energètic.

El CEO de SOMFETS, Jesús Hernández, amb 20 anys d’experiència en el sector, va explicar ahir que precisament ara és el moment del canvi per abordar l’ús de l’hidrogen en un model circular. 

«L’objectiu és crear comunitats energètiques com a models energètics participatius (són productores i consumidores) i reindustrialitzar el territori. Les oportunitats i possibilitats són enormes. Les empreses del territori podran utilitzar aquesta energia i seran molt més competitives», expressà. 

En aquest sentit el projecte compta ja amb la complicitat de diversos ajuntaments ebrencs com Tortosa, Amposta, l’Ametlla de Mar o la Ràpita, entre d’altres. Precisament aquests dos darrers també podrien ser pioners en descarbonitzar la mobilitat marítima i no sols la terrestre.
Per ara el projecte preveu establir una infraestructura bàsica al sud de Catalunya amb una quinzena de municipis. L’energia renovable de fotovoltaiques s’aposta perquè es col·loquin en sòl industrial o aparcaments, zones ja treballades i que no generin impacte.

Amb l’horitzó del futur tancament de les centrals nuclears, aquest projecte té més sentit que mai a la demarcació. «Podem ser una regió pionera al Sud d’Europa. No podem esperar més temps, hem de començar ja. Però un dels grans objectius és també sensibilitzar la població», va concloure Hernández.

El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges, va declarar que aquesta és una «esplèndida oportunitat» en l’estratègia per la descarbonització. «És un projecte totalment engrescador que va en benefici del nostre territori i de les nostres empreses i que aportarà noves inversions. El territori es podria convertir en un punt de producció internacional d’hidrogen», remarcà.

També l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va celebrar la implantació de SOMFETS a la ciutat i va coincidir en què el projecte podrà generar moltes oportunitats per al territori. L’ajuntament ja ha encarregat el projecte per construir una hidrolinera. «Estem contents de poder tirar endavant noves recerques i fonts d’energia per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible», va afirmar.

«Les Terres de l’Ebre som el primer productor d’energia al país. Hem patit durant molts anys un model i ens hem especialitzat en produir. Ara hem d’empomar com a territori aquesta oportunitat. Hi ha un compromís ètic i social», va declarar per la seua banda el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. «Ja la modificació del decret d’energies renovables és un fet. Però necessitem de tots per fer aquest canvi».
També el director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament d’Acció Climàtica Jesús Gómez va apuntar que per a implantar el projecte cal terreny. «I per això cal fer-ho consensuadament amb tothom. Cal que tothom se senti identificat amb el projecte».

Així mateix Marga Estorach, responsable de l’Agència d’Energia del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), va explicar que l’ens fa anys que treballa amb les administracions locals per ser més eficients i sostenibles. «També treballem en la creació de comunitats locals d’energia», apuntà, tot esmentant treballs previst com el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre. 

Ahir van participar a la jornada diversos ponents experts del sector, com Jeff Petersen, Global Key Account Manager de Nel Hidrogen, el millor fabricant d’electrolitzadors i Estacions de Servei d’hidrogen, amb una llarga trajectòria, o Lourdes Perez, de Nedstack, el fabricant de sistemes de Pila de Combustible amb més experiència d’Europa.

Comentarios
Multimedia Diari