Ramon Bel, el regidor de les bodes: més de cent en cinc anys a Amposta

Reportatge. El regidor de Festes i Comunicació de la capital del Montsià és dels que més matrimonis civils ha oficiat

14 septiembre 2020 09:10 | Actualizado a 14 septiembre 2020 09:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És comunicador i actual regidor de Festes i Mitjans de Comunicació a l’Ajuntament d’Amposta, però molts caps de setmana Ramon Bel s’ha de posar camisa i corbata per oficiar matrimonis civils al saló de plens. És una de les funcions que, delegat per l’alcalde o alcaldessa del municipi, poden realitzar els regidors, i Bel és dels que més n’acumula a les Terres de l’Ebre, amb una xifra que supera els 125 matrimonis civils oficiats, un d’ells durant el confinament, i 4 benvingudes civils a criatures.

Entre totes aquestes, una de les cerimònies que va viure més intensament i amb més il·lusió va ser la de les noces d’or dels seus pares, una ocasió que tot i que no oficial, va servir per revalidar els vots del matrimoni després de 50 anys de casats.

El primer cop que el periodista va posar-se al capdavant d’una cerimònia de noces va ser l’octubre del 2011, quan era regidor a l’oposició, oficiant el matrimoni de la seva germana. Des de llavors, i augmentant la demanda en entrar com a regidor de l’equip de Govern, l’any 2015, només ha vist com creixia la demanda. Actualment el servei de matrimonis civils a l’Ajuntament d’Amposta és gratuït, ja que ni el regidor cobra per oficiar-les ni el consistori per ocupar l’espai públic, ja que, segons confirmava Bel, la majoria dels matrimonis se celebren al saló de plens municipal.

Al consistori ampostí, el regidor de Festes és l’encarregat del 95% dels matrimonis civils, sent també un dels regidors que més n’ha oficiat a les Terres de l’Ebre, el que Bel atribueix a la seva carrera professional: «Crec que el meu pas per la televisió i la ràdio va ser clau perquè la gent em demanés per a fer les bodes. Després, un cop ja n’havia fet algunes, vaig començar a detectar que d’una celebració me’n sortia una altra, creant així un teixit important», explicava el regidor, que detallava que en una mateixa setmana havia fet cinc bodes, i tres en un mateix dia.

A banda de disposar d’hores lliures els caps de setmana, la tasca també comporta preparar un discurs especial per a moltes de les parelles: «Tenim un protocol bàsic per a tots els enllaços civils, que em sé de memòria, però quan tinc molta complicitat o conec molt als nuvis m’agrada entrevistar a la parella de forma conjunta perquè m’expliquen la seva història. Després demano també un correu electrònic individual, per saber encara més coses que no s’han atrevit a dir quan estaven junts, i amb tot plegat configuro un relat que després regalo a la parella en forma de llibret», reblava Ramon Bel.

En definitiva, tota una experiència força diferent de la que havia fet com a presentador o polític, tot i que comentava que «després d’un centenar de cerimònies ja m’he acostumat». «Les primeres vegades estava molt nerviós, he fet bodes amb 200 persones al saló de plens i, com a jutge de pau, ets un element important de la cerimònia. Jo estic casat i sé el que és passat per una boda, per això intento que la parella estigui relaxada i fer riure molt a les persones», explicava Bel. El comunicador afegia que l’emoció té un punt clau en aquests moments especials per algunes parelles, tot i que diu que li agrada molt quan no coneix als nuvis ni a cap dels invitats.

Una boda confinada

A finals d’abril, durant l’estat d’alarma i en ple confinament, li van demanar si podia oficiar una boda, ja que la parella d’Amposta volia casar-se just el 23 d’abril, diada de Sant Jordi. «Vaig trucar al jutjat per veure si era vàlida i la podia fer i, finalment, vam ser la parella i els dos testimonis amb totes les mesures de seguretat». En aquests moments, tot i que s’han cancel·lat moltes celebracions, les que encara es duen a terme ho fan amb una limitació de 23 persones al saló de plens i amb mascareta, distància de seguretat i totes les mesures requerides pel departament de Salut.

La del 23 d’abril de 2020 és una data que guardarà al record, igual que les múltiples anècdotes que li ha atorgat aquesta experiència. Diu que ha fet bodes de parelles ben diferents: «Des d’una parella de Barcelona que va venir a casar-se a Amposta perquè va ser el lloc on es van conèixer, un matrimoni que temps abans s’havia divorciat o una parella que va organitzar una celebració otaku amb disfresses i temàtica incloses», detallava Bel, qui seguia explicant que «un cop em van trucar mitja hora abans de la boda dient que la cancel·laven perquè el nuvi havia allargat la festa del dia anterior fins al moment abans de la cerimònia, però els vaig acabar convencent perquè la passessin l’endemà». Tot un seguit d’històries que, després d’un centenar de celebracions, li porten a poder dir a les celebracions que «és el Messi o el Cristiano de les bodes a Amposta», així com que només una de les parelles que ha unit ha acabat separant-se.

Comentarios
Multimedia Diari