Ramon Llull, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

La mostra produïda per l’Institut Ramon Llull s’ha pogut veure a diferents universitats de França, Gran Bretanya i Alemanya

09 diciembre 2017 18:02 | Actualizado a 09 diciembre 2017 18:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquesta setmana s’ha inaugurat a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa l’exposició itinerant ‘La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull’, produïda per l’Institut Ramon Llull, que es podrà visitar fins al 27 de desembre. 

L’exposició té per objectiu apropar al gran públic la figura i obra d’aquest pensador excepcional, que de fet representa una de les aportacions més rellevants de la cultura catalana a la cultura universal.

La mostra forma part del programa internacional de l’Any Llull de l’Institut Ramon Llull, organisme del Departament de Cultura que té com a voluntat promoure a l’exterior la llengua i la cultura catalanes.

Abans d’arribar a Tortosa (l’Any Llull va ser el 2015-2016) l’exposició itinerant s’ha pogut veure a diferents universitats de països com França, Gran Bretanya i Alemanya.

L’exposició, comissariada per Joan Santanach, pren com a punt de partida els versicles del Llibre d’Amic e Amat i permet aprofundir en la vida de Ramon Llull, el seu pensament i el context històric. 

Es tracta d’un dels textos místics més importants de la literatura europea i una de les obres més conegudes de l’escriptor. En el context medieval, Llull és un personatge extraordinari, que va escriure centenars de títols i va recórrer milers de quilòmetres. 
Va compondre llibres sobre temes científics, filosòfics i teològics, en els quals emprava el llatí, però també el propi vernacle, el català, fet que li atorga un paper destacat en el procés d’emancipació intel·lectual dels laics.

L’exposició pretén atreure i sorprendre, es planteja com un espai de reflexió inesperat configurat per quatre elements escultòrics: quatre lletres fora d’escala. Aquestes lletres permeten que l’espectador s’assegui còmodament per interactuar amb els continguts que es presenten en pantalles interactives, que faciliten un apropament íntim i que afavoreix múltiples nivells de lectura i profunditat. Els continguts de l’exposició es divideixen en 9 capítols: Ramon Llull i la veritat inefable; El món de Ramon Llull; Una existència, dues vides; L’ermità Blaquerna; L’amor místic; Literatura i veritat; Un món desordenat; L’Art de Ramon, i La posteritat.

El 2016 va ser declarat l’Any Llull per commemorar el setè centenari de la mort del polifacètic pensador mallorquí. La seua obra, escrita en català, en llatí i, molt probablement, també en àrab, ha estat traduïda a desenes de llengües i estudiada en els centres de cultura més prestigiosos del món. 

La seva transcendència internacional és, doncs, inqüestionable, tant ara com al segle XIII, quan Llull recorria la Mediterrània plantejant les seves propostes de reforma i conversió universals a través del diàleg i la raó. Aquesta commemoració ha aconseguit mobilitzar i aglutinar tot tipus d’actors públics i privats i s’hi han organitzat al voltant conferències, xerrades, seminaris, jornades, concerts, espectacles, premis i presentacions de llibre.

L’exposició de Tortosa es pot visitar i gaudir tot interactuant amb ella de forma gratuïta fins al 27 de desembre (en horari de la biblioteca).

Comentarios
Multimedia Diari