Más de Ebre

Ebre Ribera d’Ebre

Rasquera acull la primera Escola de Jutges de Cabres

L’objectiu d’aquesta iniciativa és formar els ramaders per tal que milloren l’eficiència de les seues explotacions

M. PALLÁS

Whatsapp
Participants en l’escola per a ramaders, ahir a Rasquera. FOTO: DT

Participants en l’escola per a ramaders, ahir a Rasquera. FOTO: DT

La població de Rasquera ha acollit aquesta setmana la primera edició de l’Escola Catalana de Jutges de Morfologia de Cabrum Lleter, organitzada per l’Associació Catalana de Jutges i Qualificadors d’Ungulats Domèstics. Es tracta d’una iniciativa única a Catalunya, que s’ha emmirallat en l’Escola de Cabra d’Andalusia, de llarga trajectòria.

Aquesta escola ha tingut com a principal objectiu formar tècnics i ramaders per dotar-los de suficients coneixements per a seleccionar els animals amb les millors característiques morfològiques, al camp o a la granja.

Així, en les sessions hi ha hagut sessions teòriques i pràctiques i els participants han hagut de puntuar de millor a pitjor, i argumentar-ho, els animals de diferents categories (mascles joves, femelles que ja han parit, d’altres que encara no...).

«El que intentem és ajudar els ramaders perquè tinguen la millor formació possible i que així puguen millorar l’eficiència i la rendibilitat de les seues explotacions», explica l’ideòleg de la iniciativa, Josuè Sabaté.

Sabaté, nascut en una família ramadera de Rasquera, és tècnic i ramader, graduat en Ciència i Salut Animal i màster en Nutrició Animal. Té una ramaderia de porcí intensiu i de cabrum de llet de raça florida, que produeixen llet a l’engròs, i venen femelles i mascles reproductors. «La formació va encaminada a poder decidir o col·locar animals en diferents posicions en un concurs i els ramaders aprenen a seleccionar els seus sementals o femelles reproductores a nivell propi de granja», concreta el ramader.

En explotacions lleteres de cabrum, la rendibilitat s’aconsegueix amb animals molt productius i amb una llarga vida. Per tant amb una gran producció vitalícia de llet, que minimitzi els costos d’amortització en la producció de cada litre produït i disminueixi altres costos sanitaris i de maneig. Per aconseguir això, calen animals amb un bon morfotip lleter, que els permeti aconseguir unes altes produccions durant un màxim de lactacions i que facilitin al ramader a aconseguir millors resultats.

La iniciativa s’ha portat a terme donat un clar context de manca de formació actual del sector ramader a Catalunya. «La nostra voluntat és que cada any puguem celebrar una nova edició i així poder oferir al ramader una formació continuada. És molt important per al sector», detalla Sabaté.

Cal recordar la tradició ramadera de Rasquera, i que la seua Cabra Blanca és l’única raça autòctona de cabrum de Catalunya. El municipi celebra una fira on aquest animal és el protagonista.

Comentarios

Lea También