Rasquera acull la primera Escola de Jutges de Cabres

L’objectiu d’aquesta iniciativa és formar els ramaders per tal que milloren l’eficiència de les seues explotacions

19 octubre 2019 10:10 | Actualizado a 19 octubre 2019 10:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La població de Rasquera ha acollit aquesta setmana la primera edició de l’Escola Catalana de Jutges de Morfologia de Cabrum Lleter, organitzada per l’Associació Catalana de Jutges i Qualificadors d’Ungulats Domèstics. Es tracta d’una iniciativa única a Catalunya, que s’ha emmirallat en l’Escola de Cabra d’Andalusia, de llarga trajectòria.

Aquesta escola ha tingut com a principal objectiu formar tècnics i ramaders per dotar-los de suficients coneixements per a seleccionar els animals amb les millors característiques morfològiques, al camp o a la granja.

Així, en les sessions hi ha hagut sessions teòriques i pràctiques i els participants han hagut de puntuar de millor a pitjor, i argumentar-ho, els animals de diferents categories (mascles joves, femelles que ja han parit, d’altres que encara no...).

«El que intentem és ajudar els ramaders perquè tinguen la millor formació possible i que així puguen millorar l’eficiència i la rendibilitat de les seues explotacions», explica l’ideòleg de la iniciativa, Josuè Sabaté.

Sabaté, nascut en una família ramadera de Rasquera, és tècnic i ramader, graduat en Ciència i Salut Animal i màster en Nutrició Animal. Té una ramaderia de porcí intensiu i de cabrum de llet de raça florida, que produeixen llet a l’engròs, i venen femelles i mascles reproductors. «La formació va encaminada a poder decidir o col·locar animals en diferents posicions en un concurs i els ramaders aprenen a seleccionar els seus sementals o femelles reproductores a nivell propi de granja», concreta el ramader.

En explotacions lleteres de cabrum, la rendibilitat s’aconsegueix amb animals molt productius i amb una llarga vida. Per tant amb una gran producció vitalícia de llet, que minimitzi els costos d’amortització en la producció de cada litre produït i disminueixi altres costos sanitaris i de maneig. Per aconseguir això, calen animals amb un bon morfotip lleter, que els permeti aconseguir unes altes produccions durant un màxim de lactacions i que facilitin al ramader a aconseguir millors resultats.

La iniciativa s’ha portat a terme donat un clar context de manca de formació actual del sector ramader a Catalunya. «La nostra voluntat és que cada any puguem celebrar una nova edició i així poder oferir al ramader una formació continuada. És molt important per al sector», detalla Sabaté.

Cal recordar la tradició ramadera de Rasquera, i que la seua Cabra Blanca és l’única raça autòctona de cabrum de Catalunya. El municipi celebra una fira on aquest animal és el protagonista.

Comentarios
Multimedia Diari