Raül Escosa: 'El virus del Nil occidental és entre nosaltres des de fa anys'

S'ha detectat en un poltre a Amposta, després de la intensificació dels controls arran del brot a Andalusia

09 septiembre 2020 18:20 | Actualizado a 10 septiembre 2020 11:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Raül Escosa és director tècnic de Salubritat Pública del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), expert en la lluita contra el mosquit al delta de l’Ebre.

Què suposa la detecció d’aquest cas de virus del Nil en un poltre a Amposta?

Cal tenir en compte que el poltre està asimptomàtic. S’ha detectat perquè se li ha fet la prova. Vol dir que ha passat el virus però no que el tingue actualment, sinó que l’ha passat en algun moment. Aquest virus es propaga especialment a través de les aus migratòries, amb el mosquit com a vector de transmissió. De vegades pot tenir com a hoste secundari a èquids i a persones. Però no es pot transmetre d’èquids a persones ni entre persones.

Però pot arribar a les persones per la picada d’un mosquit. Com els afecta?

Quan es transmet a persones la majoria de vegades dóna símptomes com d’un constipat fort. És cert que enguany a Andalusia han mort diverses persones, però cal tenir en compte que totes elles tenien patologies prèvies.

I com s’explica aquest brot a Andalusia?

Allí tenen Doñana prop, i aquí tenim del Delta de l’Ebre. Són habitualment zones de gran presència d’aus migratòries i on també hi ha mosquits.

Havia d’arribar tard o d’hora?

És un virus que corre pel Mediterrani des de fa dècades (es va detectar al 1930 aproximadament). Aquí des de fa temps hi ha serologia positiva en persones, és a dir, que l’havien tingut en algun moment de la seva vida. Hi ha estudis dels anys 50 de l’Institut Carlos III de Madrid, que detallen que fins un seixanta per cent de la població del Delta presentava una serologia positiva en aquest virus.

Per evitar l’expansió i possibles casos cal controlar les poblacions de mosquits i des de l’administració es recomana als ciutadans que usen repel·lents.

No podem eliminar els mosquits de les zones de maresma, però si reduir i controlar les poblacions, que és el que portem trenta anys fent al Delta de l’Ebre.

S’ha posat en marxa un programa d’alerta i un protocol.

El Copate hi participem, fent l’enquesta entomològica: col·locarem trampes a la finca hípica on hi ha el poltre i enviarem les mostres d’insectes recollits al CRESA perquè les analitzin.

Com està anant enguany la campanya de control de mosquit al Delta?

Molt bé, estem molt satisfets. Ha estat una campanya complicada, marcada entre altres pels efectes del temporal Glòria, i portem moltes hectàrees tractades. Però s’han pogut controlar bé les poblacions sobre el terreny.

Un potro de Amposta, infectado con el virus del Nilo

El 4 de septiembre se confirmó un caso de virus de Nilo occidental en un équido en Amposta. Se trata de un potro sin síntomas de la enfermedad, al cual se le han detectado anticuerpos del virus y que no había sido vacunado previamente.

Comentarios
Multimedia Diari