Rècord històric de parelles de flamencs (4.303) al Delta de l’Ebre

Les limitacions per la crisi sanitària de la Covid-19 han obligat a suspendre l’anellament de polls de flamenc d’enguany, previst pel juliol

30 mayo 2020 11:26 | Actualizado a 01 junio 2020 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La colònia de flamencs del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha assolit aquesta temporada el rècord històric des que l’espècie va començar a criar en aquest indret, el 1992.

Concretament, l’últim cens, elaborat per primer cop amb imatges de dron, amb el suport de l’Àrea Regional a les Terres de l’Ebre del Cos d’Agents Rurals, ha registrat un total de 4.303 parelles reproductores el 22 de maig, el que suposa  1.300 més que l’any passat, segons ha informat la Generalitat. 

El flamenc és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. Tampoc s’hi reprodueix tots els anys, ja que és una espècie molt sensible a qualsevol destorb o inclemència meteorològica. 

La població total de flamencs  del Delta (adults i immadurs no reproductors) presenta fortes fluctuacions estacionals, amb una presència màxima a l’hivern (amb uns 12.500 exemplars de mitjana), i una mínima a la primavera-estiu (amb uns 5.000-6.000 exemplars de mitjana), precisament en el període durant el qual es reprodueix. Per a aquesta reproducció s’ubica en un punt molt concret i apartat: un dic de les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, al terme de Sant Carles de la Ràpita.

El trencament recurrent de la barra del Trabucador des del temporal Glòria i, posteriorment, les condicions de confinament arran de la Covid-19 han comportat enguany que el seguiment de la colònia no s’hagi pogut desenvolupar al detall d’altres anys. No obstant això, tot sembla indicar que la reproducció s’hagi avançat algunes setmanes i, en aquests moments, algunes parelles ja estan tenint cura dels primers polls.

Les 4.303 parelles de 2020 s’han situat molt per sobre de la mitjana (1.523,7  ) des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat. En els primers anys la població reproductora va oscil·lar entre 251 i 1.677 parelles. A partir del 2006 es va iniciar una tendència a l’alça, amb un màxim històric de 3.139 parelles el 2009, que es va trencar el 2013.

Llavors va començar un període advers de quatre anys (amb valors inferiors a les 1.000 parelles), relacionat amb problemes amb depredadors com el gavià argentat de potes grogues i la guineu. Accions de control dirigides a ambdues espècies han permès  recuperar, i fins i tot superar amb escreix, els valors del període 2006-2012, assolint enguany el màxim històric absolut.

Anellament suspès
El delta de l’Ebre forma part la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network, entitat que aplega 7 països de la conca mediterrània, des de Mauritània fins a Turquia, que coordina el seguiment i l’anellament de flamencs. Fins al 2019, al Parc Natural del Delta s’han anellat 4.370 exemplars, la qual cosa ha permès observar-los en un total de 14 països, des de França a Senegal. 

Enguany, la situació excepcional per la pandèmia del coronavirus desaconsella l’activitat d’anellament, una jornada a l’estiu que requereix del treball coordinat d’unes 250 persones. 

Comentarios
Multimedia Diari