Rècord de tractaments contra el mosquit al Delta de l’Ebre

Enguany el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre ha hagut d’incrementar-los pels efectes del temporal Glòria de gener i les pluges de la passada primavera 

17 noviembre 2020 19:00 | Actualizado a 18 noviembre 2020 17:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest 2020 el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha batut tots els rècords en tractaments contra el mosquit, incrementant en un 63% les hectàrees tractades en espais naturals del delta de l’Ebre, amb un total de 5.486 hectàrees. 

El temporal Glòria del passat mes de gener, que va provocar la inundació de bona part de la superfície deltaica, així com les pluges de la primavera i les oscil·lacions del nivell del mar, han sigut les causes d’aquest notable increment.

El president del COPATE Joan Alginet n’ha fet una valoració satisfactòria. «I així mateix ho ha percebut la ciutadania i el sector de la restauració», ha expressat, tot posant en valor la feina dels tècnics, que tenen «un gran coneixement del territori i un gran compromís amb ell». 
«Enguany ha sigut un any complicat, però si les coses es planifiquen bé, es demostra que es pot actuar», ha valorat per la seua banda el director tècnic Raül Escola. «El control de mosquits es fa a l’hivern, si no, no dona resultat».

Pel que fa als tractaments duts a terme pel COPATE, Escosa ha explicat que se n’han fet un total de 929 en els diferents focus larvaris que ho han precisat (l’any 2019 se’n van fer 560); mentre que les hectàrees tractades han estat 5.486 en espais naturals on la quantitat de producte utilitzat ha estat de 5.486 quilos.

Cal dir que el Delta de l’Ebre és la zona d’Espanya on més arrossars es tracten. Enguany s’han realitzar tres tractaments als mesos d’estiu, que han afectat una superfície de 5.234 hectàrees que han necessitat 46,91 hores de vol d’avioneta.

Quant a la mosca negra, enguany s’han fet 6 tractaments, de febrer a agost. Disminuir la càrrega de larves a l’hivern fa els posteriors tractaments més fàcils, com ha explicat la cap de l’àrea de Salubritat, Montse Masià. Els tractaments es fan amb helicòpter en diversos punts del riu Ebre, abocant enguany en total prop de 13.000 litres de BTI.

Tot i que enguany s’han aconseguit més recursos per controlar la població de mosquit i mosca negra a l’Ebre, el COPATE insisteix en la necessitat de la signatura d’un conveni entre la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments per consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris. 

«Estem treballant amb la Generalitat una proposta de conveni, necessitem blindar les campanyes de salubritat i consolidar les accions a fer, sense dependre del govern de torn», ha apuntat Alginet. El pressupost ha estat d’1,3 milions d’euros, 850.000 dels quals  aportats per la Generalitat, 260.000 per la Diputació de Tarragona i 218.000 pels ajuntaments del Delta (per la lluita contra el mosquit, no de la mosca negra).

Mantenir, però, aquest tipus de lluita contra una plaga que afecta especialment l’activitat humana al delta de l’Ebre planteja alguns interrogants de cara el futur pròxim. La intenció de les autoritats de la Unió Europea d’eliminar l’ús d’alguns dels productes utilitzats per al tractament als arrossars genera inquietud entre els tècnics de l’organisme. Diuen que l’alternativa, el BTI, el larvicida biològic que s’utilitza als espais naturals, no és prou efectiu en el cas dels arrossars. El cost de tractar en aquestes zones es podria triplicar, fins i tot. Escosa, en aquest sentit, reivindica aquesta tasca de control com una qüestió de «salut pública».

Crescuda de l’Ebre contra els macròfits

Endesa ha portat a terme aquest dimarts el desembassament extraordinari de tardor al riu Ebre, al seu pas per Flix, amb finalitats ambientals. Els treballs per arrossegar els macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen al tram final del riu impliquen la coordinació de tres centrals d’Endesa, on es deixa anar el volum necessari d’aigua des de Mequinensa i Riba-roja, perquè Flix puga deixar anar l’aigua suficient per les comportes de la presa –en lloc de per les turbines, com és habitual– per garantir el manteniment mediambiental del meandre. Endesa ho fa dos cops a l’any.

Comentarios
Multimedia Diari