Rebrotem finalitza el repartiment d'ajuts pels afectats de l'incendi de la Ribera d'Ebre

L'entitat reparteix 112.112 euros entre una setantena d'agricultors professionals i no professionals

25 junio 2021 16:57 | Actualizado a 25 junio 2021 17:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Just aquest dissabte es compleixen dos anys de l’inici del gran incendi de la Ribera d’Ebre,  que cremà més de 6.000 heectàrees de bosc i camps de cultiu i que afectà els termes de vuit municipis de la Ribera, les Garrigues i el Segrià. Coincidint amb aquesta efemèride, la iniciativa Rebrotem ha lliurat una segona tongada d’ajuts recollits a través de crowdfunding, en aquesta ocasió als afectats que no són pagesos professionals. 

La campanya va sorgir arran de l’incendi i va comptar amb la participació de 1.517 donants, amb l’objectiu de què les aportacions que es fessin servir per fer reviure les zones afectades per un dels incendis més grans de les últimes dècades. Fruit d’això es van elaborar unes bases per poder repartir els diners entre els afectats, i entre el 14 de maig i el 28 de juny del 2020 es va habilitar el termini per presentar les sol·licituds.
L’import que s’ha acabat distribuint entre els afectats ha estat de 112.112 euros, xifra que homenatja els cossos de seguretat i d’emergències que van treballar en l’extinció de l’incendi.

Durant el mes de desembre del 2020, Rebrotem, amb el suport del sindicat agrari Unió de Pagesos, va fer una primera distribució dels diners recaptats entre els 36 professionals agraris que van fer la sol·licitud. Tenint en compte que amb aquest primer repartiment no quedava assignat tot l’import recollit en la campanya, recentment s’ha procedit a repartir el romanent entre la resta de  sol·licituds. Així doncs, ara s’han repartit els diners entre 29 afectats més.

En aquest sentit, es va obrir un breu període de temps per a que aquestes 29 persones poguessin acabar de presentar tota la documentació on es pogués comprovar que les parcel·les afectades estaven incloses a la Declaració Única Agrària (DUN) del 2019 del sol·licitant i que les superfícies, prèviament a l’incendi, eren productives i no estaven abandonades o en condicions deficients de cultiu.

Entre les persones que han accedit a aquests ajuts per a no professionals agraris, n’hi ha deu de Flix i sis de la Torre de l’Espanyol, tres de Bovera i tres més de Maials, entre d’altres. Pel que fa al conjunt dels ajuts (professionals agraris i no professionals), finalment s’han atorgat a 65 propietaris d’onze municipis, amb terrenys que abasten prop de 455 hectàrees. 14 són de Bovera i 14 més de Flix, 11 de Maials, 11 més de la Torre de l’Espanyol i 5 de la Palma d’Ebre, entre d’altres municipis de la zona afectada. 

El documental ‘Entre Cendres’ recorda els fets
El cinema de la Unió Social de Flix va acollir ahir la preestrena del documental  ‘Entre Cendres’, que recorda el gran foc de l’any 2019.  L’any passat, en plena pandèmia, a Flix es va fer només un acte simbòlic sense assistents, més enllà dels representants polítics dels pobles afectats, en què es va plantar una olivera per cada municipi a la finca de l’Ermita del Remei. Aquest any, ja amb les restriccions més suavitzades i amb la possibilitat de poder commemorar l’efemèride, Flix va poder acollir la projecció d’aquest documental, creat i realitzat per tres joves del municipi: Xènia Ciuraneta Rofes, Alba Francín Morales i Maria Pena Costa, graduades en Comunicació Audiovisual i Periodisme. Segons expliquen, un cop passat l’incendi, van tenir clar que el succés no podia quedar en l’oblit i van creure que qui millor per deixar-ne constància que algú del territori, que ho havia patit en primera persona.

El documental va més enllà de les flames, fent una retrospecció de les principals causes que van conduir a aquest fet tràgic i invita a l’espectador a reflexionar «sobre realitats sabudes, però sovint ignorades». Tot això ho fa de la mà de diversos testimonis que van viure l’incendi des de diferents àmbits, ja siguin representants de les institucions, professionals dels serveis d’emergències o pagesos que van haver de veure com  tota la seua feina s’esvaïa en segons. El documental té compte d’Instagram, @entrecendres, on s’han anat avançant alguns detalls, com les persones que apareixen al film.

Comentarios
Multimedia Diari