Reclamen a l'Estat i la Generalitat un acord urgent per salvar el Delta

Costes reprèn els treballs al Trabucador, per refer la barra trencada novament divendres

11 mayo 2020 15:34 | Actualizado a 14 mayo 2020 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Taula de Consens pel Delta urgeix a l’Estat i la Generalitat perquè es posin d’acord i comencin a actuar de forma coordinada per salvar aquest territori. El nou trencament de la barra del Trabucador el passat divendres, que va sorprendre i va deixar aïllades a una trentena de persones, ha mostrat que el Delta està vivint una vertadera emergència ambiental i que calen actuacions urgents i decidides «per fer front a la regressió i la intrusió marina que ha afectat diversos sistemes costaners després del temporal Glòria i d’altres de posteriors», segons detalla el tècnic assessor de la Taula, Rafa Sánchez.

La Taula, que agrupa ajuntaments, comunitats de regants i altres agents socioeconòmics, convoca les administracions superiors a una reunió el proper 27 de maig, sigui de forma presencial o telemàtica, per tal d’abordar l’emergència ambiental que viu el Delta i començar a treballar, segons ha detallat el portaveu Xavier Curto. 

La sol·licitud de creació d’una Comissió Mixta entre Estat, Generalitat i Taula va ser feta el passat 3 de març tant al Departament de Territori i Sostenibilitat com al Ministeri per a la Transició Ecològica. «Després de no haver tingut cap resposta, emplacem a les dues administracions a que nomenin un interlocutor, abans de 10 dies, als quals convocarem per a una reunió el proper 27 de maig», afirma Curto.

Sistema de dragues

La petició més urgent sobre la taula és la implementació d’un sistema de dragues, per aportar sorra i regenerar l’amplitud de les platges, des de l’Arenal a l’Ampolla fins al Trabucador, passant per tot el litoral nord i els calaixos de Buda. 
En aquest sentit, des de la Taula demanen al Ministeri la dotació i planificació d’aquesta actuació, recordant-los que «ja disposen dels informes i estudis pertinents des de l’any 2004».  Pel que fa al Departament de Territori de la Generalitat, reclamem que facilitin les autoritzacions pertinents per la via d’urgència d’aquestes mesures. 

Copagament
A la vegada, demanen a les dues administracions que es posin d’acord en el tema de dotació pressupostària i copagament; i els recorden que la temporalitat més adient per portar a terme aquestes actuacions és de maig a octubre. Si no s’actua, «ens podem trobar a la tardor en una situació molt pitjor que la generada pel temporal Glòria i agreujada pels episodis posteriors», afirma la Taula en un comunicat. 

Urgència al Trabucador

Mentrestant, ahir el servei de Costes de l’Estat a Tarragona va reprendre l’actuació d’emergència al Trabucador, per refer el braç de sorra que novament divendres es va tornar a trencar de forma sobtada, connectant la badia dels Alfacs amb el mar obert. Es preveuen ara dues setmanes de treball intens per tornar a refer el camí, mentre que en el termini de dos mesos es vol donar forma al projecte previst, habilitant de nou una barra de sorra d’uns 50 metres d’amplada. 
Des de la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona es veuen amb bons ulls les demandes des del territori per instal·lar una draga permanent, que permeti aportar sorra de forma àgil allí on face falta. Però recorden que no es tracta d’una competència exclusiva, de manera que veurien convenient la implicació de la resta d’administracions. 

Comentarios
Multimedia Diari