Reclamen a l’Estat que acabi 31 obres pendents de pous i conduccions d’aigua

Són actuacions incloses al Pla de Restitució Territorial de l’Ebre per les obres de descontaminació del pantà de Flix

10 marzo 2020 09:50 | Actualizado a 13 marzo 2020 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ajuntaments de la Ribera d’Ebre i el Priorat reclamen a l’Estat que executiu d’una vegada les obres pendents de pous, dipòsits i millores en el sistema d’abastament d’aigua potable paralitzades des de fa cinc anys als respectius municipis. Segons van denunciar ahir des de Móra la Nova, l’anomenat Pla de Restitució Territorial, amb obres previstes aigües avall de Flix per garantir o millorar el subministrament d’aigua durant els treballs de descontaminació del pantà, incloïa un total de 44 projectes, de les quals una dècada després només se n’han acabat 13. Aquests projectes anaven a càrrec d’Acuamed i van quedar en diferents estats de tramitació (en projecte, licitats, adjudicats,...) després de l’escàndol de corrupció que va afectar aquesta empresa pública estatal, segons explica al Diari l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné. «I des de fa cinc anys no n’hem sabut res més».

El seu municipi és un dels més afectats per aquesta paràlisi. A Móra la Nova hi havia projectat un nou pou d’aigua per abastir la població, la construcció d’una canonada i d’un nou dipòsit d’aigua. Esperant aquests projectes, el pou actual va patir una contaminació per plaguicides fa dos anys, fet que va comportar una alerta sanitària i l’abastament temporal del municipi en cubes, fins que no es van instal·lar uns filtres que costen 2.500 euros al mes a l’Ajuntament. «Ara haurem d’adquirir uns filtres de carbó actiu nous, amb un cost de 100.000 euros», detalla Moliné.

A més, esperant un nou dipòsit que no arriba, l’actual instal·lació en funcionament ha patit uns clivells molt importants. Així, a l’Ajuntament temen que pugui acabar col·lapsant i això deixi sense servei la població.

«Ens deien que eren projectes imminents i portem deu anys esperant. Ara acaben les obres de descontaminació al pantà de Flix i temem que les actuacions s’acabin quedant al calaix, quan són molt importants per als nostres municipis», afirma l’alcalde de Móra la Nova.

Un altre municipi afectat és de Vinebre, on s’hi va projectar un nou pou d’aigua i la millora d’un altre ja existent. La seva alcaldessa i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, afirma que la situació és «vergonyosa i inadmissible», i a més afecta bona part de la comarca.

Carim tampoc entén «com és que s’han executat obres de zones més allunyades de Flix, amb actuacions com els pous de Vinallop que havien de servir per al Consorci d’Aigües de Tarragona, i no s’han fet projectes del Pla en aquells pobles més propers a l’embassament».

Els ajuntaments que han alçat la veu són d’ERC. La diputada riberenca al Congrés pels republicans, Norma Pujol, ha anunciat tot un seguit d’iniciatives del seu partit. «Aquesta setmana registrarem una Proposició no de Llei (PNL) al Congrés demanant un calendari d’execució de les obres i la convocatòria de la Comissió de Seguiment del Pla de Restitució Territorial». El text també es presentarà en format moció als ajuntaments i consells comarcals. Amés, «des d’Esquerra hem registrat quatre preguntes per escrit al Govern espanyol».

D’altra banda, Pujol ha explicat que havia parlat, entre passadissos i de manera informal, amb la Ministra Teresa Ribera per traslladar-li la urgència i necessitat d’aquestes obres. «Li vaig recordar que és imprescindible que actualitzin el Pla i fixin un calendari d’actuacions perquè estem parlant de l’abastiment d’aigua de les nostres poblacions».

Comentarios
Multimedia Diari