Reclamen a la CE i al govern espanyol el compliment de l'acord de l'Eurocambra sobre el Castor

La Plataforma del Sénia recorda que cal investigar la legalitat de la indemnització a la promotora, el procés d'autorització del projecte i el paper del Banc Europeu d'Inversions

ACN

Whatsapp
La plataforma Castor en una imatge d'arxiu. Foto:ACN

La plataforma Castor en una imatge d'arxiu. Foto:ACN

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha reclamat formalment a la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea, a la Defensora del Poble Europeu, així com a la presidència del govern espanyol i al Ministeri d'Indústria que donin compliment a les mesures aprovades pel Parlament Europeu el passat abril reclamant una investigació sobre la legalitat de la indemnització de 1.350 milions d'euros a la promotora del projecte Castor, Escal UGS. Recorden que el pagament aprovat pel govern espanyol, que assumiran durant 30 anys sobre els consumidors de gas amb un cost final que pot fregar els 5.000 milions, podria ser una ajuda estatal prohibida per la legislació comunitària.

La Plataforma ha recordat que l'acord adoptat pel Parlament Europeu a Estrasburg el passat 30 d'abril considerava com a "avaluació desastrosa" el procediment seguit per les administracions públiques a l'hora d'atorgar les diferents autoritzacions al projecte. L'Eurocambra també va lamentar el paper de la Comissió Europea i Banc Europeu d'Inversions (BEI), que va patrocinar, avalar i donar suport a l'emissió de bons de 1.440 milions d'euros per finançar el projecte sense avaluar els riscos que les injeccions de gas, que finalment van generar més de 1.000 terratrèmols.

Tot i això, el govern espanyol va acabar autoritzant per decret el pagament de 1.350 milions d'euros d'indemnització a l'empresa, que es carregaran sobre el rebut del gas durant 30 anys mitjançant una operació financera que pot superar els 4.700 milions d'euros de cost final, segons l'OCU. Un "sobrecost totalment abusiu" en la factura del gas per un projecte "que va causar una alarma sísmica sense precedents a tota la zona", recorda la Plataforma. Per això, ara reclamen a aquestes institucions mesures concretes per evitar que aquesta multimilionària compensació l'hagi d'assumir la ciutadania.

"Si algú ha fet les coses malament no ha estat la ciutadania, sinó aquells que van signar una clàusula abusiva i d'altres que, sense exigir comptes, van pagar una negligència anunciada", reiteren.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También